Binnenkort het boek in de winkel en de serie op Videoland: ‘Hoe Ajax een beoogde dynastie eigenhandig sloopt’. Hoofdstuk en aflevering één: ‘De Avond van Schreuder’. Met het in de rust afbellen van de gedroomde extra assistent (Ruud Brood) voor Alfred; zijn ontslag onmiddellijk na het gelijkspel tegen Volendam en de persconferentie van een warrige, ongeïnteresseerde directeur. We zagen de oud-doelman in de Overmars-affaire de pers veel te laat, luchtig en ongeconcentreerd te woord staan. Hij worstelde zichtbaar geïrriteerd met de tijdlijn van de gebeurtenissen alsof het hem allemaal niets kon schelen. Dat doet het hem ongetwijfeld wél. Een betrokkenheid die hij emotioneel etaleerde toen Ajax ‘en plein public’ de verantwoordelijkheid op zich nam in de zaak Nouri.

De voetbalman Edwin van de Sar is inmiddels 10 jaar in functie en blijft hardnekkig de publicitaire plank misslaan. Zijn houding schreeuwt een weerzin tot uitleg. Zijn vocabulaire centreert zich nog altijd rond veel ‘inderdaad’ en ‘eigenlijk’. Het ontbreekt nog aan ‘dus’. Niemand verwacht van Edwin poëtische en beeldsprakige volzinnen; in zijn topfunctie is enige ontwikkeling in presentatie echter wel wenselijk. Zowel tegenover journalisten maar ook binnen Ajax waar het gruwelijk is misgegaan. Edwin is net als Mark Rutte: hij trekt geen conclusies over het eigen functioneren.

Alfred Schreuder is het jongste slachtoffer van een ramkoers die al onder Ten Hag is ingezet. Erik heeft weliswaar de statistieken (kampioenschappen) aan zijn kant. De Europese impotentie na 2019 en de nationale problemen met bijvoorbeeld een Go Ahead Eagles, kondigden een aanstaand verval aan. Het was Johan Cruijffs evangelie dat louter voetbalmensen daar nu juist op kunnen anticiperen en de voetbalroest voortijdig kunnen wegpoetsen, helemaal als daar een bulkende kassa voor aangesproken kan worden. Er wordt nogal denigrerend gedaan over de (top)vrouwen in de organisatie, maar het was Susan Lenderink die de aankoop van Lucas Ocampos dwarsboomde. Een ‘huurgeintje’ dat Ajax toch zo’n 8 miljoen gaat kosten; ‘inderdaad’ exact het bedrag dat FC Twente aan Feyenoord vraagt voor de uitblinkende Ramiz Zerrouki, ooit Ajacied. Het geloof dat oud-spelers de club moeten leiden, is in Amsterdam pijnlijk ontmanteld. Ook in het voetbal is regeren vooruitzien. Visualiseren doe je uiteraard met de ogen ópen.

Lees ook: Houden van

Je inbeelden hoe gretige ploegen tegen Ajax aantreden, de manier ‘imagineren’ waarop Ajax die intensiteit minimaal matcht maar je ook een voorstelling maken van hoe (snel) een aankoop zich in het elftal manifesteert. Nadat de club in de zomer de offensieve (Antony) en defensieve (Martinez) angels uit het elftal liet vertrekken, bleven de leidinggevende Van der Sar samen met Klaas-Jan Huntelaar en Gerry Hamstra het transferantwoord schuldig. Toen een hulpeloze Schreuder vervolgens spelers hardnekkig verkeerd gebruikte en falende oudgedienden bleef handhaven, kon het ‘treinongeluk’ niet meer worden afgewend.

Het collectieve inzicht dat je van een topclub mag verwachten is in de praktijk een drijfzand waarop John Heitinga droomt een trainerscarrière zoals die van Louis van Gaal af te trappen. Uit bij Excelsior start hij doodgewoon met Dušan Tadić in de basis. Net als Edwin visualiseert ‘Johnny’ verder met de ogen dicht.

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com