Wanneer de dagen korter worden en de avonden kouder, beginnen de bijen met het extra opslaan van honing. In augustus werkt het hele bijenvolk hard om de laatste oogst binnen te halen voordat de rustperiode begint.

In de winter bloeien er nauwelijks planten en is het voor de bijen te koud om uit te vliegen. Als je in deze periode veel dode bijen vindt in je tuin hoef je daar niet van te schrikken. Dit zijn zeer waarschijnlijk de mannelijke bijen (darren) die niet meer nodig zijn in de winter en het nest aan het eind van augustus niet meer in mogen. De natuur is soms hard. Maar het is ook algemeen bekend dat bijen en insecten het bijzonder zwaar hebben. Gelukkig zijn er verschillende bloeiende planten om de hardwerkende bijen (en menig ander insect) een beetje te helpen. Dit zijn vijf vaste planten die in augustus nog bloeien en door Intratuin Amsterdam biologisch worden aangeboden zodat je er elk jaar weer van kan genieten, evenals de insecten.

1 Echinacea

De Echinacea is een prachtige plant die in Nederland ook wel de zonnehoed wordt genoemd. Ze houdt van een zonnige standplaats, maar af en toe wat schaduw verdeeld over de dag is geen probleem. Ze kan een hoogte van 80 centimeter bereiken en bloeit van juli tot september. Je kan de zonnehoed in de volle grond planten, maar in een pot is ook prima.

2 Verbena off. Bampton

Dit is een bijzonder sierlijke plant, die perfect kan worden gebruikt als opvulling van de border of in meerdere aantallen bij elkaar gezet kan worden. De rijk vertakte plant houdt van een zonnetje en kan tot 80 centimeter hoog worden. De bloeitijd is van juli tot oktober en dus perfect voor de insecten.

3 Sanguisorba Tanna ‘pimpernel’

De pimpernel heeft een ijl uiterlijk en heeft allemaal kleine bloemetjes die samen een bolletje vormen met een dieprode kleur. Door hun vorm steken ze mooi af en zijn ze net even anders. Ze wordt 50-70 centimeter hoog en bloeit van juni tot en met augustus. Het is een ideale plant voor een zonnige tuin.

4 Lychnis ‘Petit Henri’

Het zijn net pomponnetjes, die bloemetjes van de Petit Henri. Zet er een paar bij elkaar en samen vormen de 45 centimeter hoge stengels een mooi geheel, maar op zichzelf zorgt deze lieve plant ook voor afwisseling en speelsheid. Zet de Petit Henri op een zonnige/halfschaduw plek voor de mooiste bloei vanaf mei tot en met oktober.

5 Scabiosa Columbaria

Er zijn verschillende kleurvariaties van deze soort, zoals de prachtige pink mist en butterfly blue. Scabiosa draagt in Nederland ook wel de naam duifkruid of schurftkruid. De naam schurftkruid verwijst naar de voormalige medicinale toepassing. Scabiosa werd namelijk gebruikt als medicijn tegen de pest, waterzucht en andere huidaandoeningen. De bloemen kunnen een hoogte bereiken van 40 centimeter en de plant houdt van een zonnige plek. Deze mooie soort bloeit vanaf juni tot en met september.