De kerstboom is niet meer weg te denken uit de huiskamer tijdens de decembermaand. Alleen al in Nederland worden er jaarlijks zo’n 2,5 miljoen kerstbomen verkocht. Maar waar komt deze traditie vandaan en welke boom kies je?

De traditie

Vermoedelijk is de kerstboomtraditie ontstaan bij de Germanen. Groene bomen en takken stonden symbool voor vruchtbaarheid en goddelijkheid en werden gebruikt om het nieuwe seizoen aan te duiden: de lente. Het viel de Germanen op dat de dennenboom altijd groen bleef. Tot op de dag van vandaag gebruiken wij ‘m als kerstboom.

De groene spar

Deze traditionele kerstboom is niet zo symmetrisch als andere kerstboomrassen. Hij is vaak grillig van vorm, niet naaldvast en de naalden kunnen prikken. Hierdoor is ‘ie qua prijs zeer aantrekkelijk. De groene spar is een prima kerstboom met een heerlijke geur.

De Servische spar

Dit is een smalle compacte kerstboom met een iets blauwige gloed. Door zijn vorm is hij zeer geschikt voor kleinere huiskamers. De naalden prikken enigszins, maar bij de juiste verzorging vallen ze nauwelijks uit.

De Zilverspar

De Zilverspar is, net als de Servische spar, ook een smalle en compacte kerstboom doordat de korte takken dicht op elkaar zitten. De takken hebben een zilveren gloed aan de onderkant. De naalden zijn zacht en vallen – bij de juiste zorg – nauwelijks uit.

De Nordmann

De Nordmann is de bekendste kerstboom. De naalden zijn mooi glanzend, voelen aangenaam zacht aan en geuren heerlijk. Daarnaast is de Nordmann een volle en symmetrische kerstboom die bij een goede verzorging nauwelijks naalden laat vallen.

De verzorging

Een kerstboom is een natuurproduct en heeft dan ook verzorging nodig. De bomen worden vaak meteen in de huiskamer gezet, terwijl ze al die tijd in de buitenlucht hebben gestaan. Dit temperatuurverschil kan schadelijk zijn voor de boom. Het is dan ook beter om de overgang geleidelijker te laten verlopen en de boom eerst in een koelere ruimte te zetten voordat hij in de huiskamer wordt geplaatst. Natuurlijk speelt de plaats van de kerstboom ook een belangrijke rol in de verzorging. Zet de boom op een lichte plek waar geen direct zonlicht komt. Zorg ervoor dat de boom niet op de tocht staat, of te dicht bij de verwarming. Bij vloerverwarming kun je de boom het beste op een verhoging plaatsen om contact met de warme vloer te vermijden. Zo voorkom je uitdroging.

Gezaagde kerstbomen

Een gezaagde kerstboom kun je het beste vergelijken met een bos bloemen: beiden hebben water nodig om mooi te blijven. Door een stukje van de onderkant af te halen neemt de boom het water beter op. Door de boom in een standaard met waterreservoir te plaatsen, staat deze stevig en is er altijd voldoende water. Door kerstboomvoeding toe te voegen aan het water, blijft de boom langer groen.

Kerstboom in pot

Een kerstboom in pot blijft vaak lang mooi doordat hij zijn wortelkluit nog heeft. Wanneer de kluit droog aanvoelt, kan er een kleine hoeveelheid water worden gegeven. Bij de juiste verzorging kan de boom na de kerstdagen in de tuin worden gepland.

BIO kerstboom

De BIOboom is op een duurzame manier gekweekt, zonder gebruik te maken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid en bodemvariatie spelen bij het biologisch kweken een grote rol. Er wordt gebruik gemaakt van compost en andere organische meststoffen. Hierdoor groeien BIObomen langzamer, waardoor alleen de sterksten overleven.

Goed alternatief

Heb je toch liever een kleinere boom die langer meegaat? Dan is de kamerden (Araucaria heterophylla) een goed alternatief. Deze kamerplant is een echte den, maar dan één die graag binnenstaat. Plaats deze op een schaduwplek en geef niet teveel water, dan kun je er nog jaren van genieten.

www.intratuin.nl

kerstbomen