Deze maand eet Mokum Magazine een Amsterdamse klassieker. Slagerij Vet is al jaren een begrip in Amsterdam, met name door het befaamde ‘Broodje Zeedijk’.

Huib Vet, klein van postuur, startte het familiebedrijf in 1955. Al snel stond hij bekend als ‘het kleine slagertje op de Zeedijk’. Deze geuzennaam staat nog steeds op de winkelruit, als eerbetoon aan de grondlegger. Hoe romantisch dat ook klinkt: de straat, waar ooit de Zuiderzee tegen de kop van de dijk klotste, heeft ook een rauw randje. Eind jaren 60 was Amsterdam het distributiecentrum van heroïne voor heel Europa. Tot 1980 was de sfeer redelijk ontspannen. Met de komst van cocaïne werd het allemaal een stuk grimmiger. Een snel groeiende groep verslaafden nam de gehele Zeedijk over. Op straat werd er regelmatig gevochten en geschoten. De Zeedijk verwaarloosde en verpauperde.

Lees ook: Slagerij Poldervaart: ‘Winkeldame Anita maakt onze huzarensalade al zo’n 30 jaar!’

Na opknapacties van de gemeente is de straat er weer langzaam bovenop gekrabbeld. De slagerij hield zich ondertussen – als een veilige haven – staande. Van heinde en verre komen bezoekers al jarenlang naar Amsterdam voor dat slagerijtje. Het broodje Zeedijk, een pistolet met sla, gerookte kipfilet, uitgebakken spek en de tongstrelende zoet-pittige kerriemayonaise (Zeedijksaus) is een ware ambassadeur van de inmiddels weer volledig opgebloeide straat. De enige vraag waarop wij het antwoord schuldig moeten blijven, luidt: is het nou een tussendoortje of een lunch? Enfin, daar mag je zelf een oordeel over vellen!

Slagerij Vet
Zeedijk 99

Welke culinaire Amsterdamse klassieker verdient ook een eerbetoon? Laat het ons weten via info@mokummagazine.nl