Alex Klaasen (43) komt na het ongekende succes van de Showponies komt hij nu met een vervolg: Showponies 2. Het multitalent reageert op uitspraken over de showbizzwereld van een aantal celebrities.

Als je in de showbusiness zit, moet je de bedrijfsregels volgen.
Harrison Ford

Binnen de onuitgesproken afspraken en wetten die er zijn probeer ik altijd wel om een klein beetje af te wijken, maar ik ben zeker niet iemand die schijt heeft aan alles. In het geval van een theatervoorstelling probeer ik vooral om iets origineels en bijzonders neer te zetten. Ook vind ik het leuk om voorstellingen te bezoeken van collegas die het allemaal net even anders dan anders aanpakken en buiten de geijkte paden durven te gaan.

Je kent de spelregels en toch kan je de volgende dag in een zwart gat vallen.
Ricky Martin

Als perfectionist wil ik mezelf telkens opnieuw blijven uitvinden. Het gekke daarbij is dat je dan altijd weer bang bent dat iets mislukt. Bij elke nieuwe voorstelling denk ik: misschien is dit wel de productie waarbij iedereen kan zien dat ik eigenlijk niks kan. Die onzekerheid blijft er altijd. Zelfs nu Showponies heel goed is beoordeeld, voel ik een zekere druk om daar weer overheen te moeten komen.

Want laten we eerlijk zijn: je gaat dat wereldje in omdat je wil dat mensen weten wie je bent en over je lullen.
Ellen DeGeneres

Nou, nee hoor. Ze hoeven echt niet over me te lullen en het is ook niet mijn hobby om voortdurend over mezelf te praten. Het hoort erbij, maar ik ben dit werk zeker niet gaan doen om in de bladen te komen of om op straat herkend te worden.

Lees ook: Soundos: ‘Ik wil vooral niet zo’n gillend wijf zijn dat maar één trucje herhaalt’

In mijn twintiger jaren rende ik veel te hard om mijn doelen te bereiken. Nu denk ik steeds vaker: waar ben ik eigenlijk naartoe gerend?
Justin Timberlake

Ook ik heb in mijn twintiger jaren veel te hard gerend en onnodige kilometers gemaakt. Het gaf me een kick om met zes dingen tegelijk bezig te zijn, maar daar ben ik flink mee op mijn bek gegaan. Inmiddels ben ik ouder, wijzer en rustiger en ben ik me ervan bewust dat nee zeggenniet onoverkomelijk is en je ook nog eens meer energie overhoudt.

Trouw nooit met iemand die in de showbusiness zit, want dan heb je teveel concurrentie.
Dolly Parton

Wat een onzin! Het enige waarvoor je moet zorgen is dat je allebei hetzelfde idiote ritme hebt, want dan heb je nog wat vrije tijd met elkaar.

Treurig zijn de sterren die ervoor leven om anderen te pleasen.
Madonna

Ik ga nog een stap verder: je bent in mijn ogen niet eens een ster als je alleen maar bezig bent met wat anderen van je willen zien. Als je nooit verrassend durft te zijn en altijd maar hetzelfde doet, ben je op de zaken aan het achteruitlopen. Showponies heb ik gemaakt zonder in eerste instantie na te denken over wat het zou moeten worden. Ik wilde iets maken wat míj leuk leek om te spelen en uiteindelijk groeide het script uit tot een geslaagde voorstelling met revue-, musical-, toneel- en cabaretelementen.

There is no business like showbusiness. Blijf lachen, zelfs als je moet overgeven!
Billie Holiday

Dat is mij dus echt overkomen. Ik stond met paniekaanvallen grappen te maken op het toneel, terwijl ik dacht dat ik moest overgeven. De hele zaal lag dubbel van het lachen, maar ik kan je vertellen dat het voor mij heel eng was. Uiteindelijk bleek ik een burn-out te hebben, maar de eerste regel is juist: there is no business like showbusiness – het allerleukste vak dat er bestaat!

Van 14 tot 16 februari staat Alex Klaassen in De Meervaart en van 8 tot 26 april in het DeLaMar Theater. Check alexklaasen.nl voor tickets!

Interview Martijn van Stuyvenberg Fotos Marthe Hennink