Op de kaart van vele Amsterdamse gelegenheden vind je de uitsmijter in diverse varianten. Bij welke lunchroom eet je de lekkerste uitsmijter ham?

1. Koffiehuis De Hoek

Prinsengracht 341
Prijs: €7,00
Oordeel: Al ruim 30 jaar wordt deze authentieke zaak gerund door de Amsterdamse familie Schaft. Bij de gastvrije zussen Iris en Ruby eten we de meest complete uitsmijter met veel sla (goede dressing!) en 2 stuks knapperige toast.

2. Brasserie Beems

Rokin 74
Prijs: €10,50
Oordeel: Een uitsmijter van 3 scharreleitjes met boerenham en belegen kaas. Een keurige rechttoe rechtaan in olie gebakken uitsmijter op geroosterde toast zonder extra’s.

3. Café van Leeuwen

Keizersgracht 711-hs
Prijs: €7,50
Oordeel: Achter het raam van dit leuke cafeetje op de hoek van de Keizersgracht en de Utrechtsestraat is het heerlijk kijken hoe Amsterdam ontwaakt. Vriendelijke service, wederom een in olie gebakken uitsmijter, maar erg goed brood en lekkere ham. Eervolle bronzen medaille.

4. De Ysbreeker

Weesperzijde 23
Prijs: €8,35
Oordeel: We krijgen eerst een omelet. Foutje, bedankt! Verrukkelijke boerenham, maar erg droog witbrood. En haal voortaan die plassen boter op de uitsmijter even weg.

5. Prins Heerlijk

Prins Hendrikkade 57
Prijs: €7,00
Oordeel: Er ontstaat een discussie met een Amerikaanse toerist over groene thee. ‘Wat een idioot’, zucht een medewerker. Wat betreft de uitsmijter: die is duidelijk niet gebakken in boter, ietwat aangebrand en er wordt een lullige hoeveelheid sla bij geserveerd.

6. Café Hans en Grietje

Spiegelgracht 27
Prijs: €8,90
Oordeel: Sprookjesachtige locatie met uitzicht op het Rijksmuseum. Oeps, 1 ei is verkeerd gevallen en het eiwit is hier en daar nog niet helemaal gestold. Het witbrood is klef, maar de sla is lekker.