Een cannolo (of meerdere cannoli) bestaat uit een gerold koekje dat gevuld is met ricotta. Het Siciliaanse nagerecht is op bijna iedere hoek verkrijgbaar, maar waar scoor je de lekkerste van Amsterdam?

1 Pane E Olio Toscaanse Delicatessen

Oude Leliestraat 6
Betaald: €3,80
Oordeel: Dit is zonder twijfel de grootste en veruit de duurste in zijn soort. Maar wel een zalig toetje en de minst zoete variant in deze test. Het koekje is kraakvers en krokant. Dit is een uitstekend voorbeeld van ‘less is more’.
Cijfer: 10

2 Le Bordel Patisserie

Herenstraat 24A
Betaald: €2,95
Oordeel: Het uitgesproken interieur, met dieprode fluwelen gordijnen, gouden spiegels en een opgedirkte paspop, vormt op zichzelf al een bijzondere ervaring. De presentatie in een luxe doosje spreekt meteen tot de verbeelding en is de investering waard. De buitenkant van de cannolo is verrassend knapperig en de toevoeging van sinaasappel is aangenaam verfrissend.

3 Alberto Pozzetto

Eerste van der Helststraat 57
Betaald: €1,50
Oordeel: Deze lekkernij biedt een royale portie kokos en chocolade als vulling. Het koekje is dik, waardoor elke hap je een rijk en bevredigend gevoel geeft.

4 JWO Lekkernijen

Tweede Goudsbloemdwarsstraat 1
Betaald: €1,90
Oordeel: In hartje Jordaan ontvangen wij een erg noterig koekje met een vulling die rijk is aan hazelnoot. Een genot om deze weg te knabbelen. Prima tussendoortje voor bij een kopje thee.

5 Julia’s

Stationsplein 45
Betaald: €1,80
Oordeel: Een lang en slank koekje met een uitgesproken amandel/Amaretto-smaak. Deze is ook aan de iets te zoete kant. De koek is crunchy en de vulling laat bij elke hap een subtiele poederige sensatie in je mond achter.

6 Il Tramezzino

Haarlemmerstraat 79A
Betaald: €1,80
Oordeel: Dit lijkt gewoon koek gevuld met Nutella. De presentatie laat ook te wensen over, aangezien het simpelweg in een servetje wordt meegegeven. Nee, dit is niet heel bijzonder.

Productie Boris van Leeuwen, Koen van Assema