‘Jouw chickie gaat lekker, hè? Ik hoorde dat ze deze maand 10k heeft omgezet in haar eentje?’ Twee typische Oud-Zuid mannen – de één sjofel gekleed (en waarschijnlijk dus ook de meest vermogende van de twee) en de ander strak in pak – zaten bij Brasserie van Dam luidruchtig te pochen over hun prestaties en die van hun kinderen en ‘chickies’. Het werd een vermakelijk gesprek waar ze op de Snuifas nog wat van hadden kunnen leren.
Ik dacht eerlijk gezegd dat dit soort lefgozers en branieschoppers een beetje waren uitgestorven en dat we steeds meer in een ‘goed genoeg is ruim voldoende’-maatschappij vol papa-dagen terecht waren gekomen. Las laatst zelfs dat psychologen menen dat we ‘het grijze gebied vooral moeten omarmen om ons vrijer en blijer te voelen’. De vraag is nu: wie moet er met zijn plas naar de dokter?
Toen de peperdure Noord/Zuidlijn in gebruik werd genomen, mochten we daar vooral niet te euforisch over doen. En toen Wim Kok overleed, werd hij geroemd om zijn bescheidenheid. De NRC vond dat we na alle champagne en culinaire uitspattingen tijdens de feestdagen en de jaarwisseling massaal moesten versoberen. Doen we eens een keer gek en vieren we het leven uitbundig, moeten we weer zo snel mogelijk over tot de orde van de dag. ‘Dry January’ werd een wereldwijde hype. Maar stel je nou toch voor dat je in januari Bonnie St. Claire voor 1k voor een Nieuwjaarsfeestje had geboekt en ze broodjenuchter al haar hits in één adem door de microfoon had geblazen: dan zou er toch ook geen reet meer aan zijn?
Ook burgemeester Halsema maakte zich onlangs schuldig aan valse bescheidenheid. Het ging over haar ambtswoning, waarover ze in eerste instantie zogenaamd nog twijfelde om er te gaan wonen. Eerst kreeg de hond de schuld, omdat er te weinig groen in de buurt zou zijn en nu hechtte ze er ineens waarde aan om er expliciet bij te vermelden dat Het Huis met de Kolommen beslist niet gratis is. ‘Ik betaal een flinke huurprijs. Dat mag best gezegd worden.’ Hoezo, ‘dat mag best gezegd worden?’ De burgemeester van Amsterdam krijgt maandelijks een vergoeding van 11.500 euro. Aan De Telegraaf is bevestigd dat Halsema maandelijks meer dan 2.000 euro huur betaalt. Je hoeft dus geen rekenwonder te zijn om te kunnen concluderen dat je dan nog steeds ruim een ton per jaar overhoudt om ‘m eens flink uit de ecologische tuinbroek te laten hangen.
Lil’ Kleine daarentegen doet er dan weer totaal niet moeilijk over dat hij hard werkt en daarnaast ook van dure wagens, drank en juwelen houdt. ‘Ik pak 60k per maand en zet 30k opzij’, vertelde de kleurrijke rapper in een interview. Iedereen was verbaasd over zijn verfrissende openheid. Maar waarom ook niet eigenlijk? Waarom zou je je moeten verschuilen voor de beloning van een positie waar je jarenlang voor hebt geknokt? Voor de keerzijde van de verantwoordelijkheid en de prestaties die je 24/7 wordt geacht te leveren? De tijd van links lullen en rechts vullen mag zo langzamerhand wel eens worden beëindigd. Doe niet zo moeilijk over wat je waard bent, zeker als je salaris alom bekend is. Nobody cares, behalve figuren die het je misgunnen. Ik ben alleen vergeten te vragen hoe je anno 2019 zegt dat je een miljard op je bankrekening hebt staan…

 

Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine