Even een verrukkelijk broodje scoren voordat je naar je werk gaat, of tijdens de lunch: deze maand gaat Mokum Magazine op zoek naar de beste broodjeszaak van Amsterdam. broodjeszaken

1 Broodje Popov

Van Woustraat 20-H
Betaald: €7,50
Oordeel: ‘Een clown mag nooit naast zijn schoenen lopen. Dan wordt hij een nar’, zei Oleg Popov ooit. Maar wat zou hij – als een clown met zeven rode neuzen – trots zijn geweest als hij zijn naam anno 2022 nog altijd op de gevel van deze prachtige broodjeszaak in Oud-Zuid had zien prijken. Door de fraaie inrichting voel je je er meteen thuis. Werkelijk álles is hier pico bello in orde. Het giga goed gevulde broodje gezond met kaas, ham, tomaat, ei, augurk en sla wordt strak verpakt in een papiertje en een bakje, met een servetje en ‘refreshing wipes’ erbij. Popov was de clown met de langste carrière ooit. Wij hopen dat voor deze broodjeszaak, in 1974 opgericht door opa Henk en nu gerund door zijn kleinzoons Max en Koen, hetzelfde is weggelegd.
Cijfer: 10

2 Koopman Delicatessen

Elandsgracht 100
Betaald: €4,05
Oordeel: De Jordaan mag supertrots (en zuinig) zijn op deze authentieke delicatessenwinkel met eigen worstmakerii en zeer originele broodjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een broodje Maria (met warm Indisch spek, gebakken uitjes en atjar) of Reuben (met warm pekelvlees, Thousand Island saus, Emmertaler en zuurkool)? Kostelijk entertainment: de medewerkster spreekt steenkolenengels tegen een toerist en wenst hem uiteindelijk ‘eet smakelijk’. Koopman zelf blijkt niet meer met de scepter te zwaaien, het is slechts de gerenommeerde naam van een door anderen voortgezette zaak. Het broodje is nog warm en bijzonder knapperig en je proeft meteen dat het beleg van topkwaliteit is. Daardoor wordt het een smaakexplosie van lekker brood, geweldige ham, volle kaas, goede mayo, maar eigenlijk is vrijwel álles subliem.
Cijfer: 10-

3 Vincent Kaas en Vlees

Nieuwmarkt 6
Betaald: €5,30
Oordeel: Op de hoek van de Nieuwmarkt en de Monnikenstraat. ‘Uw ambachtelijke slager’, staat er op de ruit. Toon Hermans zou zeggen: ‘dat is mijn slager helemaal niet, want mijn slager heet De Haas.’ Eenmaal binnen kom je in een bijna Anton Pieck-achtige wereld. De keuzes die we moeten maken: ‘wit of bruin?’ en: ‘van welke kaas houd je?’ We kiezen voor graskaas, eitje erop én mayonaise. Een paar minuten later eten we een krakend pistoletje. Zeg maar gerust pistolet, want het is een giga unit. ‘Vers van het mes’, zoals dat zo mooi heet, met sla, komkommer, tomaat, ei, kaas, ham en mayo erop. Goddelijk. Niet te doen, zo lekker!
Cijfer: 9 1/2

4 Eetsalon van Dobben

Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9
Betaald: €4,75
Oordeel: Hier kwam je vroeger met je (groot)vader, voordat je naar Ajax ging. Of je zat wat uurtjes zoet te maken terwijl je vrouw de Kalverstraat aan het sponsoren was. Of het was je vaste stek voordat je met je vrienden ging barhoppen. En ja, hier kom je de echte Amsterdammer nog steeds tegen. Omdat je bij Van Dobben nog gewoon een glaasje melk kan bestellen in plaats van zo’n hippe vegan iced latte macchiato met amandelmelk. Alle modegrillen en trendy uitspattingen zijn in deze steeg voorbijgetrokken. Hier word je als vaste gast niet verwelkomd met een ‘can I help you?’, maar met ‘hallo schat, wat mag het zijn voor je?’ Bij de winnaars van een 10 van Mokum Magazine voor het lekkerste broodje filet americain van Amsterdam (Mokum Magazine editie maart 2014, red.) eten we ditmaal een heerlijk zacht wit broodje met sla, tomaat zonder velletjes, ei, augurk en grote slabladen. Niets meer en niets minder. Van Dobben is en blijft uniek.
Cijfer: 9+

5 De Nieuwe Rai

Europaplein 1
Betaald: €6,25
Oordeel: Geweldige no-nonsense ontbijt-, lunch- en dinergelegenheid dat al 64 jaar bestaat en waar je bij binnenkomst vrolijk wordt begroet terwijl je naar de ingelijste foto’s staat te kijken van al die beroemdheden die hier ook een broodje kwamen halen. Van Herman den Blijker tot Geer & Goor en Wesley Sneijder: ze stonden hier ongetwijfeld allemaal hun vingers erbij af te likken. Het broodje gezond wordt rijkelijk belegd met kaas, ham, augurk, tomaat, rucola en – altijd een uitstekend idee bij broodjes gezond: gesneden worteltjes. Dries Roelvink, wiens foto ook aan de muur hangt, zou zeggen: ‘dit broodje is fantastico!’
Cijfer: 9

6 Cora Broodjes & Delicatessen

Prinsengracht 705-A
Betaald: €8,25
Oordeel: Klein zaakje op de kruising met de Leidsestraat. ‘Delicious sandwiches, minute made’, wordt er op de gevel vermeld. Die Cora (níet van Mora) spreekt haar woordje over de grens! Alhoewel: diezelfde Cora blijkt de vórige eigenaresse te zijn. Onze eerste indruk is dat het eerder een delicatessenwinkel is dan een broodjeszaak. Tweede notitie: ‘hier sta je wel heel erg op een paar vierkante meters in elkaars aura te dansen!’ De vitrine oogt nonchalant rommelig. Gezellig is het er niet bepaald; je voelt de stress bij alle medewerkers. Van het veel te dure, maar mega-crunchy meergranenbrood(je) dat we krijgen overhandigd zou je met z’n drieën kunnen eten. Smaakvolle Franse mayo. Kritiekpuntje: de kaas is enigszins uitgedroogd.
Cijfer: 8

7 Broodje Mokum

Rozengracht 26
Betaald: €6,75
Oordeel: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, opgelet! Dit is nou zo’n ouderwetse Amsterdamse broodjeszaak/koffiehuis op de hoek van de Rozengracht en de Eerste Bloemdwarsstraat waarbij moet worden vastgelegd dat ze tot in lengte van dagen blijven bestaan. De Amsterdamse cultuur druipt van het pand (en van de gasten) af en binnen ruikt het er steevast naar kerrie. ‘Wat zal ik eens nemen?’, mompelt een jongen voor ons in de rij. Hij krijgt meteen antwoord: ‘doe een broodje bal of kip, mop.’ Mokum Magazine houdt het bij een rechttoe rechtaan broodje gezond in een patatbakje. Zonder poespas, maar met een onbetaalbare gastvrijheid gemaakt.
Cijfer: 7 1/2

8 Broodje Daan

Jan van Galenstraat 219
Betaald: €3,65
Oordeel: Na uitgebreid te hebben geknuffeld met Buddy (zie foto) nemen we plaats op het terras, waar een aantal Amsterdammers het nieuws van de dag doorneemt. Ook voor Broodje Daan, waar je op doordeweekse dagen al vanaf 06.00 uur terechtkan voor een praatje, krantje, broodje en een kopje koffie, hebben wij een zwak. Ze maken hun motto (‘een goede kwaliteit voor een leuke prijs’) volledig waar. Dit is ook weer zo’n broodjeszaak uit de tijd van Zeg ’ns Aaa waarbij je zou verwachten dat Mien en Koos Dobbelsteen ernaast wonen en tot de vaste clientèle behoren. Niet de absolute winnaar van deze test, maar Broodje Daan scoort wel de meeste sympathiepunten.
Cijfer: 7+

9 De Osdorper

Tweede Hugo de Grootstraat 29
Betaald: €3,25
Oordeel: Boter of mayo? Ham of kipfilet? Peper en zout erbij? Het bestellen van een broodje gezond leidt soms tot regelrechte keuzestress. Mogen we allereerst even opmerken dat De Osdorper een prachtige zaak is waar aardige mensen werken die er nog echt zin in hebben? Tweede constatering: alles klopt voor deze fantastische prijs. Je broodje wordt in een extra plasticje verpakt en dat vinden wij dus heel prettig en hygiënisch. Verder: 3 plakjes ei, 3 schijfjes tomaat en 3 komkommertjes – kortom, niks aan het handje. Kritische kanttekening: de knapperigheid van het broodje laat te wensen over.
Cijfer: 7

10 Kooy’s Deli

Valeriusplein 4
Betaald: €6,45
Oordeel: Bij Kooy’s Deli kom je voor koffie, soep en broodjes. ‘Bij ons is goed gewoon’, luidt het credo. Als je om je heen kijkt, krijg je de vibes van een plek waar menigeen hoogstwaarschijnlijk mooie herinneringen aan heeft en waar het er nog net zo uitziet als toen je er met oma en opa kwam. Maar de Amsterdammertjes van toen hebben plaatsgemaakt voor de Bas Smit-achtige kakkers, kantoorpikkies en yuppen van nu. Ons witte pistoletje is semi-knapperig, rijkelijk belegd met ei, komkommer, tomaat, sla en dikke plakken kaas en goede ham. De taaiheid van het broodje gaat na een paar happen wel tegenstaan.
Cijfer: 7-

11 Broodje Bert

Singel 321
Betaald
: €6,50
Oordeel: Broodje Bert, op de hoek van het Singel en de Raamsteeg, is een rommelig zaakje. We treffen 3 vriendelijke heren die – zo valt te lezen – ‘broodjes, sandwiches en fried eggs’ serveren. Op het broodje gezond zien we iets te dik gesneden plakken komkommer en tomaat en meer dan een heel ei. Zeer genereus, maar het is zó rijkelijk belegd, dat je de mond van een nijlpaard moet hebben om het naar binnen te schuiven. Door de rode ui krijg je er bovendien dorst van.
Cijfer: 6 1/2

12 Comestible Kinders

Westerstraat 189
Betaald: €4,-
Oordeel: Delicatessenwinkel met een vitrine die de halve zaak in beslag neemt. Nee, we willen geen mayo. Tijdens het wachten kijk je naar mooie zwart-witfoto’s van de zaak in lang vervlogen tijden. De bediening is niet bepaald met de gasten bezig. Als we ‘tot ziens’ zeggen, zijn ze alweer met elkaar in gesprek. Het broodje is knapperig, ziet er op het eerste oog keurig uit, maar met name de sla en het ei hebben te lang gelegen. Goed, maar niet fantastisch. Hadden we nou toch maar een toefje mayo genomen. En ineens zien we waarom we bij elke hap het gevoel hebben dat er iets ontbreekt: ze zijn de kaas vergeten.
Cijfer: 6+

13 Broodje Lekker

Haarlemmerweg 565
Betaald: €4,25
Oordeel: Is dit een snackbar? Een bruine kroeg? Of toch een broodjeszaak? Hoe dan ook: op de hoek van de Haarlemmerweg en de Van Gentstraat ben je aan het juiste adres voor een hamburger, uitsmijter of een vrij basic en te kort afgebakken broodje. Of, zoals de Fransen het zo mooi omschrijven: ‘c’est comme ci, comme ça.’
Cijfer: 6

14 Koeman’s Belegde Broodjes

Amstelveenseweg 284
Betaald: €4,-
Oordeel: Ook weer zo’n zaak met 3 gezellige Amsterdamse dames achter de toonbank die – als we binnenkomen – praten over de drukte op het fietspad voor de deur. De vitrine oogt rommelig en druk. ‘Peper en zout, zei je?’ Nee dat zeiden we niet, maar gooi het er maar op. We krijgen een zacht bolletje met alleen kaas, tomaat, komkommer, ei én peper en zout. Ook hier weer – net als bij de Osdorper – verpakt in een extra plasticje. Op de website wordt ons een ‘knappervers belegd broodje’ beloofd, maar bij het testmoment moeten we helaas constateren dat we het droogste broodje van deze hele test wegkauwen.
Cijfer: 6-

15 De Broodzaak

Stationsplein 35-A
Betaald: €4,50
Oordeel: Kun je kwaliteit verwachten op Amsterdam Centraal, waar vrijwel alle zaken gericht zijn op treinreizigers die van ‘snel en makkelijk’ houden? Spoiler: het antwoord is ‘nee’. We kiezen voor een voorverpakte ‘boule’ gezond. Alle ingrediënten zijn vers, maar het bleekscheterige broodje is echt te zacht en niet knapperig, waardoor het een doorsnee wegkauwer wordt.
Cijfer: 5 1/2

broodjeszaken broodjeszaken broodjeszaken broodjeszaken

broodjeszaken broodjeszaken broodjeszaken broodjeszaken