Net als vorig jaar bezocht Mokum Magazine op basis van jullie suggesties maar liefst 18 bekende zaken om patat met mayo te eten. Niet alle aanbevelingen presteerden even goed, maar één snackkar stak er met kop en schouders bovenuit.

 

1 Pietersma Snacks

Albert Cuypmarkt 
Betaald: €3,50
Oordeel: Deze patatkraam staat al sinds 1959, de tijd waarin de koopmannen nog dichtbij de markt woonden, op de Albert Cuyp (hoek Van Woustraat). We staan oog in oog met echte Amsterdammers, die trots zijn op hun product en er tijdens de bereiding graag over vertellen. De puntzak vol puntgave patat wordt tot in de perfectie bereid. Alles klopt: het is niet te zout, we treffen geen enkel misbakseltje aan, de patat is lekker dik, heeft een uitstekende bite en de mayo bevat een lekker zuurtje. Het is ook de enige patat waarvan we na afloop géén dorst krijgen. Amsterdam heeft mazzel met deze vrolijke vakmannen, die als enige cum laude geslaagd zijn.
Cijfer: 10

2 Frietje Pietje

Meeuwenlaan t/o 102
Betaald: €3,-
Oordeel: Als je er naartoe rijdt, denk je bij de eerste aanblik van deze ouderwetse snackkar wellicht: ‘dit kan toch niet waar zijn?’ Never judge a book by its cover! We worden vriendelijk ontvangen door een guitige Amsterdammer: het blijkt eigenaar Piet te zijn. Op 1 oktober aanstaande bakte hij precies 35 jaar geleden zijn eerste frietje. Hij bakt in een piepklein Zanussi frituurtje en babbelt er ondertussen lustig op los. Dit is zo’n man die je de wereld gunt, maar of hij ook zijn vak verstaat? Het antwoord is – met hoofdletters – JA! Hij overhandigt ons een verrassend knapperig en nagenoeg perfect gebakken bakje met goudgele rakkers, waarna we stomverbaasd concluderen: Pietje met zijn foutloze frietje is de ultieme verrassing van deze test. Wat ons betreft mag hij er nog 35 jaar aan vastplakken/bakken. Noorderlingen, laat je snel verrassen door deze topper.
Cijfer: 9 1/2

3 ’t Bouwfrietje

Stekkenbergweg 1
Betaald: €4,05
Oordeel: Op deze gezellig ingerichte plek pal voor de Praxis komen klussers even bij met een ijsje of patatje. Alles ziet er netjes uit; in de vitrine zijn alle producten keurig afgedekt. Deze kraam maakt een moderne, schone en frisse eerste indruk. Het buitenste frituurvet wordt er direct na het bakken flink afgeschud. Dat directe uitdruipen is heel belangrijk en daardoor is dit (bouw)frietje zo krokant en goed doorbakken. Alleen de mayo vinden we niet zo heel bijzonder. Als die wordt vervangen, gaat ’t Bouwfrietje er volgend jaar wellicht met de winst vandoor.
Cijfer: 9

4 Freddy Fryday

Linnaeusstraat 36
Betaald: €3,60
Oordeel: Net als vorig jaar zijn we aangenaam verrast door al die funky bedachte toppings. Zoals een huisgemaakt frietje met pulled pork of chicken, Freddy’s stoof en de spicy hoisinner (vegan mayo, srirachasaus, hoisinsaus, zoetzure rode ui en komkommer, gebakken uitjes, peterselie). Deze megacrunchy frieten, hier en daar nog in de schil, zijn prachtig gesneden en worden loeiheet geserveerd. De saus krijg je in een apart bakje. Wellicht is de patat net een paar seconden te lang gebakken waardoor ze heel iets aan de droge kant zijn, maar verder is dit een perfect idee voor de vrijdag frietdag.
Cijfer: 9-

5 Doardi

Van Limburg Stirumplein
Betaald: €3,10
Oordeel: Gespecialiseerd in ice & fries. Het afhaalloket is onbemand als we aankomen. De enige zaak waar ze vragen of je de fritessaus bovenop de friet wilt, of apart. De puntzak bevat uitstekend gesneden patatjes van goed formaat, sommigen met schil, iets doorbakken en niet te zout zodat je de smaak van de aardappel goed proeft. Op een paar kruimeltjes na én als de saus geen Gouda’s Glorie was geweest had er meer in gezeten.
Cijfer: 8 1/2

6 Manneken Pis

Damrak 41
Betaald: €4,90
Oordeel: We staan in de onmogelijk lange rij bij Manneken Pis. De buitenlandse gasten zijn – net als wij – nieuwsgierig naar de (geen idee door wie) Voted No. 1 Holland Fries. Achter de (massa is) kassa staat een man druk gebarend de rij te regisseren alsof hij bij de Efteling werkt. Opvallend: voorbijgangers die Nederlands praten lopen er hoofdschuddend voorbij. Erg leuk: je kan kiezen uit Obelix (de grootste, €5,95), Urbanus (middelste, €4,95) en Schanulleke (klein, €3,95). Dit jaar maakt Manneken Pis zijn reputatie waar: we proeven grote, dikke frieten met goede volle mayo en ook de prijs is gerechtvaardigd voor zo’n giga grote puntzak. Toch komen we ook wat overgefrituurde hompen tegen die eruit gehaald hadden moeten worden.
Cijfer: 8+

7 Fabel Friet

Runstraat 1
Betaald: €3,70
Oordeel: De winnaars van vorig jaar lijken zich minder te richten op buurtgenoten. De meest recente Google-reviews moeten allemaal worden vertaald. Ook tijdens ons bezoek staan we tussen louter toeristen. Het ‘Starbucks’ systeem is van toepassing: na je bestelling moet je je naam opgeven. Is er dan niemand van de vier medewerkers in staat om te onthouden bij wie welke bestelling hoort? Maar dan het patatje mayo: we missen die verrukkelijke, vele malen dikker gesneden exemplaren van vorig jaar en we treffen ook hier weer iets teveel kruimels aan. Jammer om te moeten constateren dat het frietniveau in de 9 Straatjes is gedaald.
Cijfer: 8

8 Frietsteeg

Stadionkade 73-A
Betaald: €3,50
Oordeel: De ontvangst is hier nog steeds wat koeltjes, maar dat is en blijft bijzaak. Het gaat tenslotte om de smaak van de patat. ‘Onze verse friet wordt elke dag handmatig gesneden uit eerste klas aardappelen’, lezen we. Beetje basic info, want over wélke aardappelen hebben we het hier dan? We krijgen een – in vergelijking met de concurrentie – vrij klein bakje met flink doorbakken patat die weliswaar droog is, maar toch een lekkere smaak behoudt. De fritessaus is niet van toegevoegde waarde.
Cijfer: 8-

9 Pont Neuf

Buiksloterweg 5-B
Betaald: €4,30
Oordeel: Eerste gedachte: waarom zo’n Damrak-prijs? Beide medewerkers zitten op hun telefoon te koekeloeren als we willen bestellen. De gigantische puntzak is al vrij snel klaar. De mayonaise is hemels, neem die vooral (drie)dubbel. De patat is afwisselend: het ene frietje is uitmuntend, het andere is matig en vooral veel te hard. Hoe verder we afdalen, hoe beroerder en zouter de patat wordt.
Cijfer: 7 1/2

Lees ook onze test van vorig jaar: Test: Het lekkerste patatje mayo van Amsterdam

10 Jelle Snacks

Spaarndammerstraat 87-A
Betaald: €3,30
Oordeel: Een ouderwetse (halal) snackbar met softijs, milkshakes, zelfgemaakte bami, nasi, saté en kapsalon. ‘Hier opeten? Ga maar lekker zitten!’, wordt tegen ons gezegd terwijl onze bestelling in het vet wordt gegooid. Mooi gesneden patatjes in een bakje, goed heet, weinig zout. Ook heel kleine stukjes patat, knapperig maar de fabrieksmayo is voor verbetering vatbaar. Ruim voldoende, maar niet uitstijgend boven het gemiddelde cafetaria niveau.
Cijfer: 7+

11 Vlemminckx

Voetboogstraat 6
Betaald
: €3,50
Oordeel: En daar staan we weer, tussen de vakantiegangers en dagjesmensen. De patat ligt al klaar en is te lang gebakken. Nee, dit heeft vrij weinig met Vlaamse frites te maken. Ook hier is er kennelijk ingeleverd op kwaliteit, want de kenmerkende dikke aardappelreepjes van weleer zijn ver te zoeken.
Cijfer: 7

12 De Brug

Stadionkade 72-A
Betaald: €2,75
Oordeel: Aan de overkant van De Frietsteeg is er opmerkelijk genoeg plaats voor nóg een cafetaria, waar je ook terechtkunt voor shoarma en belegde broodjes. Hier eet je niets meer en niets minder dan fabrieksfrietjes, proef je iets zuurdere mayonaise, maar volgens kenners schijnt het dat de pindasaus hier heel goed moet zijn. Goede middenmoter, maar geen winnaar – dat is een brug te ver. Pluspunt: niet te zout. Minpunt: muf bijsmaakje.
Cijfer: 7-

13 Vita’s Friet

Dappermarkt
Betaald: €3,50
Oordeel: Op de hoek Dapperstraat/Commelinstraat vind je de kraam waar dunne frietjes, French fries dus, aan je worden overhandigd. Omdat de patatjes die wij krijgen lauw zijn, is de vergelijking met de McDonald’s snel gemaakt. Het servetje tegen de hitte is dus compleet overbodig. En dat is jammer, want de smaak is verder prima. Toch is deze snackwagen wel een beetje gedateerd en rommelig ingedeeld, waardoor het niet echt fris oogt. Het is het allemaal nét niet. Met zout op onze lippen verlaten we een van de meest geliefde markten van Amsterdam.
Cijfer: 6 1/2

14 Oma’s Friet

Haarlemmerdijk 30
Betaald: €3,35
Oordeel: Op de Haarlemmerstraat, Haarlemmerdijk én aan het Haarlemmerplein zijn al vele jaren cafetaria’s gevestigd. Je moet het maar durven om dan nóg een friettent te openen. ‘Ik ga ‘m erin doen, het duurt ongeveer een minuutje of vier voordat ‘ie klaar is’, wordt ons verteld. De aardappels worden vers gesneden. Als we vragen wat de Haarlemmerdijk saus is, krijgen we als antwoord: ‘een kerrie-achtige saus die nu op is!’ Ons wordt een puntzak aangereikt. De mayonaise is lekker, maar de patat is op de een of andere manier volgezogen met vet en (daardoor?) taai. Als je kijkt naar de foto, dan zie je wat we bedoelen. Was de olie misschien niet op de juiste temperatuur?
Cijfer: 6+

15 Stoot Je Hoofd Niet

Elandsgracht 63
Betaald: €2,75
Oordeel: Gewoon een ouderwetse ‘Gouda’s Glorie buurtsnackbar’ waar de in plastic verpakte berenhappen naast 5 huzarensalades liggen te wachten in de vitrine. Leuke naam voor een cafetaria, maar minder leuk zijn de veel te vette frieten. Opmerkelijk: we hadden een slappe en te vette hap verwacht, maar ze kraakten stuk voor stuk als chips. Niet bijzonder, niet goed, niet slecht, maar dit is oké voor de vrijdag en zaterdag als ze tot 03.00 uur open zijn.
Prijs: 6

16 Wil Graanstra Friteshuis

Westermarkt 11
Betaald: €3,50
Oordeel: ‘Met liefde voor je gemaakt!’, wordt er tegen ons gezegd. Een paar left overs worden teruggegooid in het vet. Even later eten we dun gesneden patatjes, waarvan sommige exemplaren keihard zijn. De kleinste stukjes zijn zelfs niet te doen. Deze ervaring voelt als eten bij een lieve vriendin van wie je weet dat ze niet zo heel goed kan koken en bij wie je uit beleefdheid – omdat ze zo aardig is – zegt dat het heeft gesmaakt. Kortom: Goede service, aardige man, maar ver weg van een top 10-notering.
Cijfer: 6-

17 Heertje Friet

Herengracht 169
Betaald: €3,50
Oordeel: Gevestigd in een hoekpand aan de Herengracht/Oude Leliestraat. Modern ingericht, de sauzen van Oliehoorn en een Zaanse Mayonaise emmer staan in het zicht. Er staat – voor boomers – weinig toegankelijke en irritant harde muziek aan. Ook hier treffen we veel toeristen. Shocking: deze patat is taai, droog, slap en smakeloos. ‘Pas op voor de meeuwen’ wilden we als waarschuwing meegeven in deze review, maar bij deze patat mag je blij zijn als de vogels je een handje helpen.
Cijfer: 5

18 De Patatza(a)k

Langsom 5
Betaald: €3,25
Oordeel: Een test bestaat uit momentopnames. Als mystery guests maken wij het regelmatig mee – en dat is écht heel sneu – dat er iets volledig misgaat. In dit geval zitten er totaal verbrande frietjes tussen. ‘Verkeerd gesorteerd, dat zijn waarschijnlijk geen Agria’s’, wordt er opgemerkt. Een medewerker haalt de meest verbrande stukjes ertussenuit, met het beteuterde gezicht van iemand die thuis de bovenkant van een verbrande lasagne eraf schraapt. Vervolgens blijkt er tot overmaat van ramp een haar (!) op de (te rijkelijk met zout bestrooide) patat te zitten. We vragen (en krijgen) ons geld terug en we keren teleurgesteld huiswaarts, in de wetenschap dat De Patatza(a)k toch echt wel een uitstekende snackbar is. Maar ja: een haar in het eten is einde verhaal. Geen beoordeling dus – en we rekenen op een revanche in 2023.
Cijfer: –