Nog even snel koffie scoren vlak voordat je trein vertrekt. Welke zaak op Amsterdam Centraal serveert het lekkerste bakkie leut?

(10 van Mokum Magazine)
1 Albert Heijn To Go

Betaald: €1,80
Oordeel: Bij de ‘Appie’ snappen ze als enige dat reizigers soms haast kunnen hebben. Je wordt er pijlsnel geholpen en kijk eens naar die keurige prijs voor zo’n grote beker voortreffelijke koffie gemaakt met 100% Arabica bonen. Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en daarmee de verrassende winnaar van deze test.

2 Zest Fresh Juice & Coffee

Betaald: €2,20
Oordeel: Alle locaties van het organic en fairtrade Zest zijn in België gevestigd, met Amsterdam Centraal als enige uitzondering in Nederland. Deze koffie heeft een heerlijke aroma, een prettige en ronde smaak en is zeker niet flauw of flets. Amai, wat een goed bakske!

3 Chocolate Company

Betaald: €2,45
Oordeel: Of we een chocolaatje bij de koffie willen: dat is natuurlijk een zeer attente geste. Playing For You van Joe Hertz (feat. Bassette) klinkt op de achtergrond als we staan te wachten. De smaak van deze koffie is niet sensationeel, maar wel iets zachter en verfijnder dan wat er bij de meeste concurrenten op CS wordt geserveerd.

4 Starbucks

Betaald: €2,70
Oordeel: Starbucks is ‘s werelds grootste en meest bekende koffieketen. Een kleine koffie is volgens goed Amerikaans gebruik al een giga bak. In deze test, waar we eerlijk gezegd onaangenaam verrast zijn door de magere resultaten, is dit een van de smaakvollere, toegankelijkere en minst waterige kopjes koffie.

5 Lil’ Amsterdam

Betaald: €3,-
Oordeel: De medewerkster van deze hippe loungetent in de Amstelpassage slaakt een diepe zucht voordat ze ‘Can I help you?’ eruit perst. Nou, sorry dat we bestaan, hoor! Het lil’ mokje koffie uit de Italiaanse koffiemachine is bitter en sterk, maar is wel een goede oppepper.

6 De Broodzaak

Betaald: €2,30
Oordeel: Eigenlijk heb je al geen koffie meer nodig als je op een gezonde dosis vriendelijkheid en aanstekelijk enthousiasme wordt getrakteerd. ‘Wij van Broodzaak zijn trots op onze koffie met een speciale blend van de hoogste kwaliteit bonen en met liefde bereid’, staat er op de beker. Beide beloftes worden niet helemaal waargemaakt. Ook hier nemen we iets te slappe slobber mee.

7 HEMA

Betaald: €1,75
Oordeel: Benieuwd of de stationskoffie net zo’n klassieker kan worden als de rookworst of de tompouce? Helaas, dat zit er niet in. Wederom slootwater, geserveerd in twee kartonnen bekertjes om je handen niet te branden. Dat dan weer wel. Saillant detail: voor ons staat de vriendelijke medewerker van De Broodzaak, die een hotdog bestelt.

8 Kiosk

Betaald: €2,30
Oordeel: Bij de twee kwebbelende dames kan er geen ‘goedemorgen’ van af. Ze blijven met elkaar kwekken als we staan te wachten. Mogen we misschien iets bestellen? Deze koffie doet ons denken aan een begrafenisbakkie, of de oploskoffie op een hotelkamer. Nee, ook dit is géén goede start van een lange treinreis.

9 De Volkslust

Betaald: €2,95
Oordeel: Take A Chance On Me van Abba staat op en dat is altijd een goed begin van de dag. Bij dit Antwerpse bakhuys sinds 1880 spreken ze Nederlands, ook een verademing in Amsterdam. Over de koffie zijn we minder te spreken: het is een kopje heet water met een smaakje. Of is dit een Belgenmop?

10 Dunkin’ Donuts

Betaald: €2,80
Oordeel: De medewerker van deze Amerikaanse koffie- en broodjesfirma heeft alle tijd. Wij niet. Aan de balie worden we naar de bestelschermen verwezen, oftewel: nóg meer tijd kwijt. Onze trein rijdt waarschijnlijk al Muiderpoort voorbij. Opnieuw duurt het te lang voordat er een Americano voor onze neus staat, die niet veel beter is dan automatenkoffie.

Productie Boris van Leeuwen en Martijn van Stuyvenberg Openingsfoto Aukje van Rossum