De perfecte baguette: waar in Amsterdam wordt het lekkerste Franse stokbrood gebakken?

1 Le Fournil de Sébastien

Olympiaplein 119
Betaald: €1,50
Oordeel: Overheerlijk Frans stokbrood met een ontzettend knapperige buitenkant, maar zacht en luchtig van binnen. By far de ‘numéro un’ van deze test. Eerder (oktober 2015, red.) won Le Fournil al een 10 van Mokum Magazine voor de lekkerste croissant van Amsterdam, maar ook deze baguette met een keurige prijs staat op eenzame hoogte.

2 BBROOD

Eerste van der Helststraat 49
Betaald: €1,40
Oordeel: Krakend geluid bij het aansnijden: zo hoort het, volgens chef-kok Alain Caron. Deze voortreffelijke baguette is iets steviger qua structuur en we proeven in de verte een  subtiel zuurtje. Aan de flanken wel iets aangebrand.

3 levain et le vin

Jan Pieter Heijestraat 168
Betaald: €3,50
Oordeel: Prachtig gebakken baguette met een mooie kleur. Heeft een stevige korst, maar is moeilijk af te breken of scheuren. Dit is zo’n stokbrood die je bij de borrel eet. Vol van smaak (en prijs), maar geen pronkjuweel.

4 Stadsbakkerij As

Conradstraat 471
Betaald: €3,50
Oordeel: Dit is geen stok-, maar meer een slofbrood – en daar betaal je dan ook ruim het dubbele voor. Knispert en knettert, maar is te zuur. De één wordt daar heel bij van, de ander is er iets minder enthousiast over.

5 Gebroeders Niemeijer

Nieuwendijk 35
Betaald: €1,90
Oordeel: Ook hier weer een fraai gebakken stokbrood met een wat lichtere kleur. Enerzijds niet krokant en zelfs wat plakkerig, anderzijds wel lekker romig van smaak.

Productie Boris van Leeuwen, Robert Plat en Martijn van Stuyvenberg