Deze week zapte ik per ongeluk langs zo’n knullig regionaal tv-zendertje. Ik bleef hangen bij de herhaling van een item over een hoogsensitieve man die onlangs naast een kerk is gaan wonen. Hij trekt nu ten strijde tegen het klokgelui. Hij vroeg zich hardop af waarom klokken überhaupt nog geluid moeten worden en startte daarop de actie ‘Stop de Klok’. Stille stad

Het verhaal van deze man deed me denken aan een klagende bewoonster uit Woerden, die de Bonaventurakerk na eeuwen het zwijgen heeft opgelegd. Wat bleek? Deze klok overschreed ’s nachts het wettelijke maximum met 10 decibel en om die reden is er besloten om de kerkklokken tussen 23.00 uur en 07.00 uur niet meer te luiden.

Let op mijn woorden: steeds meer klokken zullen je in de toekomst niet meer mogen vertellen hoe laat het is. Je kan er de klok van de Westertoren op gelijkzetten: ooit gaat het een keer gebeuren dat ook onze Lange Jan ’s nachts aan banden wordt gelegd.

Lees ook: Ik heb een klacht

Een paar maanden geleden was het al bijna zover. Een expat klaagde erover dat de klokken van de Westertoren hem ’s nachts uit zijn slaap hielden. Terechte klacht wel, vond ‘ie. Want als je je de hele dag uit de naad werkt om ergens op de Wallen stroopwafels met ranzige troep te verkrachten en vervolgens te slijten aan dronken toeristen en je dan niet eens lekker kan slapen omdat zo’n eikel 400 jaar geleden heeft besloten om een herrietoren naast je €2.500 kostende 35m² appartement te bouwen… daar mag je inderdaad best even over zaniken!

En het erge is: dit soort klachten zijn beslist niet kansloos. Klagers verwijzen meestal naar artikel 10 van de Wet Openbare Manifestaties. Hierin is bepaald dat ‘klokgelui ter gelegenheid van godsdienstige en levensbeschouwelijke plechtigheden en lijkplechtigheden, alsmede oproepen tot het belijden van godsdienst of levensovertuiging, zijn toegestaan’, maar dat ‘de gemeenteraad bevoegd is ter zake regels te stellen met betrekking tot duur en het geluidsniveau’.

Dat laatste zinnetje stelt me dan weer enigszins gerust. Want in de Amsterdamse gemeenteraad zitten alleen maar brave jongetjes en meisjes die weliswaar van gras, groen en stilte houden, maar ook ooit in een dorp zijn opgegroeid. Zo’n dorp met amper 4.000 inwoners waar ze nog geloven dat de klepel van de kerkklok boze geesten verjaagt. Slaapt u voorlopig dus gerust nog even het klokje rond en bedenk, als u ’s nachts heel even wakker wordt: zoals het Westertorentje in Amsterdam klinkt, klinkt het nergens. Welterusten!

Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine

Stille stad