Het overkomt ons allemaal weleens: je loopt door Amsterdam en je moet naar het toilet. Dan kun je beter een chique vijfsterrenpotje dan een plaskrul opzoeken, toch? Mokum Magazine redacteur Cas Zeeman onderzocht ‘de plees to be’. plassen

 

1 The Dylan, Keizersgracht 384

Een van de meest luxueuze toiletten die ik ooit heb gezien, met een eigen wasbak en eigen handdoekjes, jawel: ín het hokje. Buitengewoon schoon, mede door de schoonmaker die ik tegen het lijf loop terwijl hij vrolijk een nummer van Lijpe zingt. Een pluim voor z’n schoonmaakkunsten én voor zijn muzieksmaak!

2 Okura Hotel, Ferdinand Bolstraat 333

Hier ruikt het in het kleinste vertrek heerlijk naar kaneel en kokos en ook  bij het Okura staat hygiëne hoog in het vaandel. Complimenten!

3 l’Europe, Nieuwe Doelenstraat 2-14

Of ik even gebruik mag maken van het toilet? ‘Heel snel, dan!’, antwoordt de strenge beveiliger. Eenmaal boven bevind ik mij in een keurig, bijna rustgevend leistenen-paradijs. Perfect voor mensen zoals ik, die van gestroomlijnd en netjes houden.

4 Hilton Hotel, Apollolaan 138

Qua ruimte is dit de grootste toiletruimte van alle bekende hotels die ik bezoek. Na de opvallende glazen toegangsdeur vind ik 7 urinoirs en 3 toiletten. Ook hier hangt een kruidige geur. Opvallend: het toiletpapier is megavriendelijk voor uw bips.

5 American Hotel, Leidsekade 97

Ik loop langs strak in het pak gehesen zakenmannen die in de lobby in steenkolenengels aan het vergaderen zijn. Ook in deze met leisteen betegelde toiletruimte hangt een sterke en kruidige geur.

 

6 Conservatorium Hotel, Paulus Potterstraat 50

Hier struikel je over de designerwinkels, maar het is minder gemakkelijk om een toilet te vinden. Na enige tijd zoeken loop ik een oase van sereniteit en kalmte in, compleet met fonteintjes en bloemen. Wel is deze toiletruimte zó warm, dat je het idee hebt dat er elk moment een krokodil over je voeten kan lopen.

7 Art Hotel, Spaarndammerdijk 302

De bordjes ‘toilets’ zijn hier niet te missen, die staan uitgeschreven alsof ik me op de Zaanse Schans bevind. Het sanitair is weinig ‘art’, maar wel lekker fris en rustig. Tijdens het afleggen van een ontlastende verklaring geniet ik van Édith Piaf.

8 Grand Hotel Amrâth, Prins Hendrikkade 108

Na enige tijd rondlopen in dit authentieke hotel vind ik het toilet, dat naast de wellness & spa gelegen is. Vlak voor het betreden van de toiletten lijkt het alsof ik mij in een bioscoopzaal bevind. De toiletten zijn echter minder filmisch.

9 Amstel Hotel, Professor Tulpplein 1

Bij binnenkomst voel ik me een Hollywoodster. Enkel de 20 man beveiliging en Edwin Smulders om me heen ontbreken nog. De wc’s vallen iets tegen. Er zijn geen stoffen handdoekjes en het harde geluid van de afzuiger maakt een toiletbezoek minder aangenaam. Toch is het gevoel speciaal als je deze bril aanraakt, wetende dat je indirect in contact staat met koningen, presidenten, filmsterren, rocklegende en natuurlijk Mokum Magazines hoofdredacteur Martijn van Stuyvenberg.

10 Hotel Krasnapolsky, Dam 9

De eyecatcher op de Dam. De ambiance is top. Rode lopers, keurig geklede medewerkers en taxi’s voor de deur. Een toiletbezoek is geen onvergetelijke ervaring. Iemand heeft ernaast geplast en het slot van de deur is nagenoeg defect. Een private ramp voor de licht claustrofobische mensch.

Productie Cas Zeeman

plassen plassen