Maar liefst 18 ijssalons in (en rondom) Amsterdam werden er in de afgelopen maand bezocht door het testteam van Mokum Magazine. Waar eet je het lekkerste ijsje van Amsterdam? Dit is onze top 18!

 

DE TOP 3

1 IJshoeve Sloten

Sloterweg 1335
Prijs: €3,30
Oordeel: Kleine zaak, vlak tegen Badhoevedorp aan, tegenover De Patatzaak. ‘Trollenijs’ zien we in de vitrine. We mogen proeven van de vriendelijke en vrolijke medewerkers, die ons influisteren dat het eigenlijk gewoon vanille-ijs voor kinderen is. Bij de eerste hap roept iemand uit ons testteam ‘OMG!’, gevolgd door een aantal ‘mmm’s’. Het fluweelzachte vanille-ijs is zalig. Het aardbeienijs heeft ook al zo’n perfecte structuur en is verrassend fruitig én romig tegelijk. Als we het begrip ‘genieten geblazen’ moeten omschrijven, doen we dat in 2 woorden: IJshoeve Sloten.
Cijfer: 10

2 Van Soest

Frederiksplein 1-A
Prijs: €4,-
Oordeel: Bij een geweldige ijssalon zou je denken dat ‘ie wordt gerund door iemand die Rossi, Bianchi of Romano heet. Zouden de Van Soestjes soms familie in Italië hebben? Allereerst ruikt het aardbeienijs naar een doosje aardbeien. Het tweede dat opvalt, is het – hoe kan ’t ook anders – chocolaatje. Beide ijssmaken zijn zó ontzettend smaakvol, niet te zoet, niet te zuur, niet te romig, lekker smeuïg, kortom: perfect in balans. Naarmate het ijs smelt, lijkt het zelfs nóg lekkerder te worden. Bij Van Soest proef je de ware passie voor het vak.
Cijfer: 10-

3 Venetië IJs

Scheldestraat 68
Prijs: €3,50
Oordeel: ‘Ciao ciao!’ zingt de Italiaanse, die zojuist met een spatel het ijs in een kleurrijk bakje heeft geschept. Mooie, authentieke zaak. De bol vanille is ook écht vanille: zó zacht dat je even je ogen sluit en wegdroomt naar het hart van Toscane. Hetzelfde geldt voor het aardbeienijs, dat meteen wegsmelt op je tong. Dit is zo’n ijsje waar je de onderkant van de ijsbeker blijft uitschrapen in de hoop dat je er nog een half lepeltje uithaalt. Molto bueno!
Cijfer: 9 1/2

4 IJs van Oost

Javastraat 79
Prijs: €3,10
Oordeel: Dat is leuk: wel eens van een bollenkaart gehoord? Bij elk ijsje krijg je 1 stempel. Kaart vol = 1 bol. De ontvangst is supervriendelijk. Het vanille-ijs is hemels, heel rond en romig. ‘Dit is goed spul hoor’, wordt er door iemand van ons testteam opgemerkt. Het vuurrode aardbeienijs is lekker fris en ziet eruit als geplette aardbeien. Geweldige prestatie, hier komen we snel terug.
Cijfer: 9+

5 Monte Pelmo

Tweede Anjeliersdwarsstraat 17
Prijs: €3,30
Oordeel: Ambachtelijk ijs sinds 1957, te herkennen aan het ijsje buiten en de lange rij op straat. De medewerkers zijn aan de lome kant – of zijn de klanten voor ons nou zo veeleisend? Het aardbeienijs smaakt niet meteen naar aardbeienijs, maar is wel zacht. Het vanille-ijs is voortreffelijk. Qua structuur is het bijna softijs, maar dat kan ook door de snikhete zomerdag komen.
Cijfer: 8 1/2

6 Da Vinci

Stadionplein 251
Prijs: €3,40
Oordeel: Er staat twee twijfelende heren voor ons, maar de ijsmedewerkster besluit geduldig te wachten terwijl achter ons de rij aanzwelt. Twee kinderen achter ons weten het allang: bloedsinaasappel en stroopwafel, natuurlijk. Het aardbeienijs is fruitig, mooi van kleur, maar smaakt niet meteen naar aardbeien en is iets zurig. Het vanille-ijs is vol en romig en dan wordt het toch een ijzersterke combi. Bij Da Vinci maken we onze tussentijdse conclusie op: Amsterdamse ijssalons hebben een heel hoog niveau.
Cijfer: 8+

7 Frank & Lydia’s Italiaanse IJssalon

Bos en Lommerweg 156
Prijs
: €3,50
Oordeel: Een Italiaanse ijssalon openen en het dan naar Frank en Lydia vernoemen: da’s humor! Of we spikkels of slagroom willen. Nee, dank! Het vanille-ijs is zalig, heel romig en gaat bijna richting het slagroomijs van Van der Linde. Wederom puntaftrek voor de houten lepels. Het aardbeienijs smaakt naar Katja Oeries Aardbei snoepjes en laten we daar nou net dol op zijn. Goed gedaan!
Cijfer: 8

8 IJskoud de Beste

Meeuwenlaan 331
Prijs: €3,60
Oordeel: Aan deze smikkel-rotonde naast het Noorderpark vind je niet alleen deze ijssalon, maar ook Pont Neuf en De Zeemeeuw. Het aardbeienijs bevat naar onze smaak iets teveel suiker en had wat frisser gekund, maar het vanille-ijs is zijdezacht. IJskoud: ja. De allerbeste van deze test? Niet helemaal.
Cijfer: 7 1/2

9 IJsboutique

Johannes Verhulststraat 107
Prijs
: €3,50
Oordeel: Op een dinsdagmiddag barst het van de kinderen binnen bij het ‘fritologisch instituut’ van Sammy en Pebbles. En daar is ‘ie weer: het door ons verafschuwde houten ijslepeltje. We proeven verrassend lekker vanille roomijs, vol van smaak. Het aardbeienijs is een beetje waterig en heeft als enige in deze test kristalvorming.
Cijfer: 7 1/2

10 Tofani

Kloveniersburgwal 16
Prijs: €3,50
Oordeel: Het is natuurlijk te verwachten in deze buurt, maar voor een Amsterdammer is het toch altijd jammer als je in het Engels je bestelling moet plaatsen. De smaken ‘ginger’ en ‘orange’ worden aanbevolen aan de treuzelende dame voor ons, die maar geen beslissing kan maken. Het aardbeienijs is puur en zonder toevoegingen. Heerlijk voor in de zomer. Het vanillebolletje is oké, maar mag zich niet de uitblinker van deze test noemen.
Cijfer: 7+

11 Verona Gelati

Tussen Meer 331
Prijs: € 2,25
Oordeel: Voor een zacht prijsje krijg je bij Verona Gelati, dat op 1 augustus haar deuren sluit, een heerlijk ijsje. De gezellige babbelaar achter de toonbank is uitgebreid aan het woord. Hij houdt van Curaçao, maar wil na 3 weken weer naar huis, ook vanwege het dierenleed. Sterilisatie is volgens hem dé oplossing. ‘Ook bij sommige mensen’, voegt hij er grinnikend aan toe. Tijdens deze ‘sketch’ eten we een ijsje, waarvan we niet meteen kunnen zeggen dat we er volledig ondersteboven van zijn. De ijswafel heeft een kartonsmaakje.
Cijfer: 7

12 Nelis’ IJssalon

Slijkstraat 41, Weesp
Prijs
: €2,70
Oordeel: Weesper Ambacht sinds 1898. Deze druk bezochte ijssalon is ons door vele vaste fans aanbevolen. Er staan drie medewerkers, bij wie er nog geen ‘goedemiddag’ van af kan. Het aardbeienijs is ook hier weer aan de zoete kant, het bolletje vanille-ijs had voller gekund en heeft teveel nasmaak.
Cijfer: 7

13 IJspret

Rijnstraat 184-HS
Prijs: €3,25
Oordeel: Bij dit mini ijsfabriekje is het ijs veel te diep bevroren en dus keihard. Het vanille-ijs smaakt naar roomboter en het aardbeienijs naar kauwgomballen. Gek genoeg is de smaak prima. Kinderen gáán hiervoor.
Cijfer: 7-

14 De IJspraktijk

Waterlandplein 28
Prijs: €3,20
Oordeel: Op de website wordt ‘fabelachtig schepijs’ beloofd. Wéér krijgen we van die houten ijslepels die de smaakbeleving niet bevorderen. Of iets lekker is, wordt niet alleen door je smaakpapillen bepaald. De houten structuur van een lepeltje past voor velen niet bij romig ijs. Als we daar even niet bij stilstaan, is het aardbeienijs heel smakelijk en niet al te zoet, maar het bolletje vanille doet ons denken aan Hertog IJs.
Cijfer: 6 1/2

15 Massimo Gelato

Jan Hanzenstraat 15
Prijs: €3,70
Oordeel: Alle begrip voor het personeelstekort, maar bijna 20 minuten moeten wachten op een ijsje is niet te doen. We zijn blij dat we niet op een zomerse zaterdagmiddag zijn gekomen! Ondertussen lezen we dat de horentjes zijn uitverkocht (?). Heel netjes: de ijsverkoopster draagt handschoenen. Minder: het aardbeienijs smaakt naar citroen en het vanille-ijs naar roomboterkoekjes. ‘Gelato makes us happy’ staat er op het raam. Het blijft een momentopname, maar wij worden hier niet zo heel happy van.
Cijfer: 6+

16 Het IJsboefje

Beukenplein 5
Prijs: €3,60
Oordeel: Mooie vintage zaak. Het vanille-ijs is boterzacht en gaat qua smaak in de richting van een cake. Voor wie zich daar niets bij kan voorstellen: het is een erg zoete en zachte variant van vanille-ijs. Het aardbeienijs is als volle aardbeienkwark. Bestel er een glas water bij om de zoetigheid te neutraliseren. Inderdaad, dit is ijs voor boefjes. Haal het door de mixer en het zou een prima milkshake kunnen zijn.
Cijfer: 6+

17 Van der Linde

Nieuwendijk 183
Prijs: €1,70
Oordeel: Je zou denken dat je als ondernemer bijzonder vrolijk wordt van een wachtrij voor je deur. Fenomeen Van der Linde lijkt op weg om de goede naam om zeep te helpen. Via social media ontvingen we al ontelbare waarschuwingen over een ‘chagrijnige’ en ‘arrogante’ eigenaar. Tijdens ons bezoek waren wij ervan getuige dat – waarschijnlijk – de man in kwestie een aantal nietsvermoedende klanten dat een ijsje voor zijn deur zat/stond te eten op niet mis te verstane wijze wegjoeg. Het beroemde slagroomijs, waar we in deze test niet omheen konden, krijgen we geserveerd in een armetierig plastic koffiebekertje (inkoopsprijs: 1 cent). Ja, het ijs is en blijft heerlijk, maar Van der Linde scoort op klantvriendelijkheid een dikke nul. Maar ja, Peter Gillis zou zeggen: massa is kassa.
Cijfer: 6

18 IJscuypje

Heiligeweg 18
Prijs: €3,50
Oordeel: Een ongezellig aangekleed ijswinkeltje, duidelijk gericht op een impulsaankoop van het winkelende publiek. Alleen de draaiorgel voor de deur maakt het nog een klein beetje gezellig. Het aardbeienijs is een aanslag op je glazuur, is de suikerpot omgevallen? Het vanille-ijs is een beetje gewoontjes. Nee, dit past niet helemaal bij de slogan ‘mensen blij maken met ijs zoals ijs hoort te zijn’.
Cijfer: 5 1/2