Het lijden is over. De afsluitende cijfers zijn een weerzinwekkende getuige van een ongekend miserabel seizoen. De recordkampioen moet genoegen nemen met een vijfde plaats, maar liefst op 35 punten van PSV. Een aantal waarmee een club in de Eredivisie standaard degradatie ontloopt. De Eindhovenaren waren onder leiding van Peter Bosz zelfs op weg om het legendarische Ajax van JC (1971-’72) statistisch te overtreffen, maar struikelden bij Fortuna in Sittard. Het zou een extra kras op het blazoen van de Amsterdammers zijn geweest die slechts 15 competitiewedstrijden wonnen.

Elf (11) ploegen kregen minder goals tegen dan de wankele defensie van Ajax. Betrek je de Europese campagne bij het rapport, dan kan de balans (36% winst) in bloed worden geschreven. Op de ruïne van Edwin van der Sar, Jan van Halst, Maurits Hendriks en Sven Mislintat mag voorganger Alex Kroes puinruimen en bouwen aan een nieuwe toekomst. Dat er weinig mogelijk is deze transferzomer is een blamage. Ajax tikte in 2 seizoenen 375 miljoen binnen. Van het resultaat (150 miljoen) over die periode is slechts mondjesmaat beschikbaar voor versterkingen. Terwijl er daardoor noodgedwongen wordt gekeken naar de executieverkoop van de inboedel van Mislintat, heeft Kroes zijn gedroomde trainer-coach binnen.

Als een verliefde puber introduceerde hij opgewonden de Italiaan Francesco Farioli. Met zijn allereerste personeelskeuze duikt Alex wel meteen in het diepe. Farioli (35) stond 4 jaar geleden nog keepers in te schieten en staat sinds kort pas op eigen benen. Het kan net als indertijd (1991) met Louis van Gaal geweldig uitpakken. De vraag wordt echter of de blijkbaar bijzondere ideeën en toewijding van Francesco een tekort aan ervaring om een gevallen topclub weer op te richten zullen compenseren. Natuurlijk hoef je niet gevoetbald te hebben om zinnig over het spelletje te kunnen praten, maar het is altijd handig als de trainer het even voordoet. Kroes zwijmelde weg bij de manier waarop Farioli de ingooi benadert. Ook al is het innovatief; het gevaar bestaat dat spelers het als onbelangrijke prietpraat afdoen.

Lees ook: Hersteldrift

Met de benoeming van Farioli breekt Kroes vreemd genoeg met een ander hoofdstuk uit zijn geloofsbrieven. Hij stelde dat trainers zich dienden te nestelen in de organisatie die van Ajax weer Ajax moet maken. Terug naar de tijden van een ‘eeuwige’ Bobby Haarms en geen intocht van begeleidingsteams die na hun dienstverband een leegte in de club en het eerste elftal achterlaten. Dus niet steeds opnieuw beginnen! Verbazing daarom dat Francesco in totaal vier man meebrengt. Trainersproject Dave Vos komt over van Jong Ajax en mag nu naast Daniele Cavalletto en Felipe Sanchez Mateos op de bank plaatsnemen. Net zoals de onzichtbare Hedwiges Maduro (betaalt Almere City trouwens nu ook een afkoopsom aan Ajax nu hij daar uit zijn contract loopt?) die naast Michael Valkanis, de Australische vriend van John van ’t Schip zat te verpieteren.

Met wie zal Farioli straks eerst en vooral overleggen? Het was de uitgelegen mogelijkheid om dat zogenaamde DNA te laten wortelschieten met bijvoorbeeld Winston Bogarde en John Heitinga naast de hoofdtrainer. Deze gemiste kans staat model voor de gok die Alex Kroes hier neemt. De kennismaking met de charmante Italiaan was veelbelovend. Hij kent zijn klassiekers; weet dat het regelmatig noemen van Cruijff en Van Gaal krediet oplevert en verdient uiteraard alle geduld en kansen. Kroes investeert uitbundig in Francesco Farioli en hopelijk betaalt zijn dit keer geoorloofde voorkennis op dit dossier zo spoedig mogelijk uit. Herstel in voetbal en resultaten kan snel gaan als op De Toekomst weer daadkrachtig en onomwonden wordt geëvalueerd. Van ’t Schip beschermde zijn jongens en slikte de ongemakkelijke waarheid in. Aan Farioli om consequenties te verbinden aan herhaaldelijk falen en een gebrek aan vooruitgang. Het is de énige weg uit het dal.

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com