COLUMN GESCHREVEN VOORDAT ALEX KROES WERD GESCHORST

Rafael van der Vaart kent geen twijfel: ‘Geloof me, Alex Kroes gaat het allemaal oplossen!’ Rasechte Ajacieden onder elkaar. Het vertrouwen zal Kroes sterken en tegelijkertijd doen beseffen dat het ‘kwart over twaalf’ is na dit Amsterdamse Armageddon. De Griekse schrijver Homerus verhaalde in zijn Ilias over Het Paard van Troje; een scenario dat met solo Sven een moderne versie heeft gekregen. De Duitser heeft in recordtempo de club sportief en financieel de afgrond in gemieterd. Edwin van der Sar zal nog regelmatig nachtmerries hebben van de aanstelling van Mislintat, die alle ruimte kreeg voor zijn fratsen. Turkse topclubs streden om Tadić; Sven liet hem gewoon gratis vertrekken. Terwijl Manchester United nog jaren in termijnen voor Antony betaalt en de club hoopt op de laatste Russische roebels voor Promes, heeft het er alle schijn van dat Ajax de laatste inkomende transfers gewoon volledig heeft afgetikt. De club verkocht afgelopen zomer voor 150 miljoen maar heeft moeten bijlenen om aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen. Het was dus niet alleen een ‘gekkenhuis op de tribune’. In een praktijk van veilig, gespreid betalen en vermoeiende bonussen, acteerde Ajax aan de hand van Mislintat als de club met heel diepe zakken. Blijkbaar geen commissaris die op deze kraakheldere discrepantie aansloeg. Ook niet de vertrokken RvC voorzitter Pier Eringa, die direct bij Op1 aanschoof om uit te leggen dat hij eigenlijk niet in de publiciteit wilde.

Kroes koos voor de beschermde omgeving van hoofdsponsor Ziggo voor zijn eerste, korte optreden. Toen Co Adriaanse bij zijn aanstelling (2000) riep dat Ajax blij mocht zijn als het bij de eerste vijf zou eindigen, werd hem een gebrek aan ambitie verweten. Dat Ajax zich het volgende seizoen ‘waarschijnlijk niet’ in de titelstrijd zal mengen, is een winstwaarschuwing die Alex niet wordt aangewreven. Een realiteitszin die wordt ingegeven door een gebrek aan centen alsmede de deplorabele staat van de selectie. Het wegpoetsen van langdurige contracten van spelers die niets toevoegen gaat nog een hele, verliesgevende klus worden. Kroes wil terug naar een Ajax dat avontuurlijk speelt; voetbal waarbij je verbaasd je adem inhoudt. Een stadion dat ‘Tien, tien’ gilt bij een snelle 2-0 voorsprong en ‘100’ roept als de bezoekers de bal hoog over schieten. Een Ajax dat spelers voortbrengt die ongeduldig zijn, zichzelf willen bewijzen, plezier uitstralen, een opponent kunnen uitspelen en willen domineren. De opgelopen achterstand is aanzienlijk. Kroes vraagt terecht om tijd maar zal alles inzetten op een onmiddellijke terugkeer aan het front. Dat het mogelijk is, bewees Feyenoord dat er met de komst van Arne Slot opeens heel anders uitzag. De keuze voor een nieuwe trainer-coach zal daarom meteen raak moeten zijn.

Lees ook: Ajax DNA Bestaat Niet

Alex Kroes kan nieuwe hoofdstukken schrijven en een originele onafhankelijkheid creëren. De club investeerde serieus in Gabriel Misehouy. Het talent weigert bij te tekenen en speelt niet langer. Het is hard en duidelijk. Ajax is al jaren conditioneel en technisch niet in staat om het eigen voetbal te spelen. De ploeg komt simpelweg te laat tot stand. Tijdens het WK in Qatar werkte Slot met zijn volledige selectie die daarna, geweldig ingespeeld, kampioen werd. Daarom geen uitgaande transfers meer ná 1 augustus. Ajax mag dan een opleidingsclub zijn; graag wél op eigen voorwaarden. In het voetbal zweert men bij ‘Periodisering’. De huidige voetbalagenda nodigt inderdaad uit tot overspannenheid. De Amsterdammers worden echter te vaak afgetroefd op inzet en instelling. Rinus Michels trapte ooit het succes van Ajax af. Vóór het WK 1974 kotsten zijn internationals na zijn trainingen de bossen van Zeist onder om vervolgens voldoende inhoud te hebben om tegenstanders genadeloos op te jagen. Hoe vaak hebben wij die drift terug gezien? Een bezieling die Ajax nu meer dan ooit nodig heeft!

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com