Dit zijn 10 hoogtepunten van Johan Cruijff. Samengesteld door onze columnist Robert Leon.

1. ‘Jopie’ was nooit een talent of ‘Johan ontdekte zichzelf’


Pic 1

Het is gebruikelijk in de sport dat een talent zich eerst aandient en dat door de trainingen en wedstrijden op het hoogste niveau, dat talent zich ontwikkelt tot vaste waarde; eventueel tot vedette. Niet bij Cruijff; hij stond er  meteen. Hij leverde zichzelf af.

 


2. ‘Vuur’ maar waar?
Pic 2

Het Nederlands elftal werd tijdens de beginjaren van Cruijff in Oranje gecoacht door de Duitser Georg Kessler. Tijdens een training spoorde hij zijn jongens aan bij het afwerken op doel. ‘Vuur’ riep hij waarop Johan zich afvroeg waar dat brandje dan wel was ….

 

 


3. Spelers zoals Cruijff …

Pic 3

In het seizoen 1968 – ’69 opende Ajax zijn Europese avontuur (dat zou leiden tot de verloren finale van het Europa Cup 1 toernooi, de voorloper van de Champions league) tegen FC Nürnberg. Aan het roer bij de West-Duitse kampioen stond een andere Duitse oud-bondscoach van Nederland, Max Merkel. Na de 1-1 in Nürnberg (waar Cruijff schitterend de gelijkmaker van Piet Keizer voorbereidde) merkte Merkel fijntjes op waar het aan had gelegen. In Amsterdam won Ajax afgetekend met 4-0.

 

 

 

 


4. New York Hakje

Als Cruijff ooit in de Verenigde Staten zou gaan voetballen, dan zou dat alleen voor de New York Cosmos zijn. Het zou anders lopen. Johan zou in Los Angeles en Washington gaan spelen. Desalniettemin schitterde hij voor hen in een galawedstrijd waar hij een bal panklaar ‘hakte’ ….

5. ‘God zegene de greep’

Nadat Oranje de Belgen in de kwartfinale van het EK in Rotterdam met 5-0 hadden afgedroogd, was de return in Brussel een formaliteit. Cruijff gebruikte het potje om 2 juweeltjes aan zijn repertoire toe te voegen. Hij hakte Johnny Rep vrij voor de keeper (0-1) en krulde vanuit een onmogelijke hoek de winnende treffer over Jean-Marie Pfaff. Gevraagd naar deze parel vertelde Johan na afloop dat hij alleen op links, besloot zijn kans te wagen: ‘God zegene de greep ….’

6. Buitenkant rechts – zelfs …. in eigen doel

Cruijffs tweebenigheid is vermaard. Sterker nog, omdat hij met beide benen, zowel binnen- en buitenkant van de voet kan gebruiken, werd hij zelfs als ‘vierbenig’ bestempeld. De hoogtepunten van buitenkant rechts zijn echter het talrijkst en wonderschoon. Uitzondering is het incident tijdens de tweede wedstrijd in het bestaan van het inmiddels ter ziele FC Amsterdam in het Olympisch stadion (20 augustus 1972). In gebroken zwart-wit opname van Studio Sport speelt JC terug op Heinz Stuy die de bal niet verwacht.

Pikant is dat Maarten de Vos deze wedstrijd uitvoerig heeft gebruikt in zijn prachtige film Nummer 14. Schitterende muziek van Tony Eijck (‘Chanson pour Milan’) maar uiteraard geen beelden van de unieke eigen treffer (PS – Ajax wint met 1-2)


7. ‘Op zoek naar’ (1994)

De Belg Hugo Camps vindt Johan als coach van het ‘Dream team’ in Barcelona.

8. In ‘toppers’ (1995)

Willebrord Frequin bezoekt Cruijff in wat zijn laatste periode in Barcelona zal blijken te zijn en spreekt ook met o.a. zoon Jordi en Ronald Koeman.

9. Cruijff wordt 50 (1997)

Frits Barend en Henk van Dorp treffen Johan naar aanleiding van zijn 50ste verjaardag onder de rook van de Westertoren in Koffiehuis de Hoek (Prinsengracht).

 

10. Sportman van de eeuw (1999)

In de voorloper van voetbalpraatprogramma’s Voetbal International, – Insite en – Inside, wordt de ‘logische’ verkiezing van Johan Cruijff tot ‘Sportman van de eeuw’ besproken door de ‘oude’ Johan Derksen, Joop Niezen en Jan Mulder. De Wilfred Genee van dienst was toen nog Ruud ter Weijden.

 

Productie Robert Leon/dutchfellow.wordpress.com Foto Nationale Beeldbank / Pascal Fielmich