Vanaf april volgend jaar gaat parkeren in de binnenstad €7,50 per uur kosten. Met het huidige parkeerbeleid halen alle gemeentes samen dit jaar waarschijnlijk al €928 miljoen op. Ke-tsjing!

Het grootste deel hiervan gaat natuurlijk naar Amsterdam. Maar liefst €282 miljoen is voor ons. Naja voor ons? Voor onze gemeente. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In 2017 was de opbrengst volgens Amsterdam nog €200 miljoen. Daar tellen we in twee jaar tijd dus bijna het dubbele bij op! Bijna een derde van de totale begrote heffingen in onze hoofdstad bestaat uit parkeerheffing. Dus stel je voor we gaan met z’n allen voor een jaar lang niet met de auto, dan is ons ‘Mokum’ simpelweg bankroet. Dit is misschien iets te makkelijk gedacht, want de begroting van €5,5 miljard die onze stad heeft is wel iets groter dan alleen het heffingsgedeelte.

Met deze €5,5 miljard wil Amsterdam de stad duurzamer en veiliger gaan maken. Voor alsnog gaat het meeste geld naar ‘werk, inkomen en participatie’ en ‘volksgezondheid, jeugd en zorg’. Wil je de hele begroting en de plannen van Amsterdam zien? Check het hier.

Tekst Boris van Leeuwen Foto Pixabay