De Rotterdamse zelfspot, dat je niet voor je plezier fan van Feyenoord bent, is onverbiddelijk gearriveerd in de hoofdstad. Nooit eerder was het zo frustrerend om supporter te zijn van Ajax. Werd de huidige kampioen, Feyenoord, ooit (2010) in Eindhoven met 10-0 vernederd; door in deze tiende speelronde bij PSV te verliezen, zakten de Amsterdammers naar een aangekondigde laatste plaats in de Eredivisie. Ook al is die plek cosmetisch (Ajax staat op basis van verliespunten hoger), is het extra pijnlijk dat het de ploeg van uitgerekend Peter Bosz is die het tijdelijke vonnis over zijn oude werkgever voltrekt. In een wedstrijd waarin de geplaagde ploeg eindelijk eens van zich afbeet, op zijn Ajax’ vooruit voetbalde en de topper vóór rust had kunnen beslissen, werd door de forse nederlaag (5-2) het absolute dieptepunt in de clubs betaalde voetbalhistorie bereikt. Tekenend voor de Mokumse malaise is de rangschikking van Jong Ajax, één etage lager in de Keuken Kampioen Divisie: ook laatste! Tot overmaat van ramp worden de jeugdelftallen door Feyenoord en AZ op monsternederlagen getrakteerd.

De depressie is ongekend; alle colonnes zijn druk in beweging en een spoedig beterschap lijkt uitgesloten. Over de teloorgang van een club die aan de vooravond stond van een keurig geplande heerschappij zullen boeken worden volgeschreven. Na een mislukt seizoen raakten Edwin van der Sar, Maurits Hendriks en Jan van Halst opgewonden door de dataporno van Sven Mislintat. Je krijgt die bestanden nog wel van de computers op de Toekomst maar niet uit de selectie; een groep spelers waaraan de nieuwe trainer/coach Maurice Steijn door de Duitser min of meer was ‘uitgehuwelijkt’. De eerlijke Hagenaar toonde zich ongelukkig met het ‘zooitje ongeregeld’ waarmee hij het ongevraagd moest zien te doen; verloor zodoende de grip op die spelersgroep en was vervolgens nooit in staat om zijn elftallen de simpelste taken binnen de lijnen te laten uitvoeren. Het lijstje met spelers dat Steijn aan Sven had voorgelegd werd volledig genegeerd. Feyenoord en PSV gingen met Stengs, Lang, Schouten en Dest aan de haal.

Lees ook: ‘Walstraat’

Het krediet van de straatvechter Steijn, die het gevecht durfde aan te gaan met de man die hem zo verrassend aanstelde, bleek groot maar niet oneindig. Na het ontslag van Mislintat en de aftocht van de voorzitter van de RvC werd Maurice door de interim algemeen directeur Van Halst uiteindelijk toch de wacht aangezegd. Jan is zelf aan de beurt op het (langverwachte) moment dat Alex Kroes door AZ wordt vrijgegeven. Het is oppassen dat van Kroes geen wonderen worden verwacht. Ajax zit immers langdurig opgescheept met een groep spelers die het zeer waarschijnlijk niet gaat redden. Een aantal ‘Mislintatjes’ zal zich wellicht nog ontwikkelen; de rest zal echter moeten worden afgeschreven. Uit de roemruchte jeugdopleiding lijken zich geen echt grote talenten aan te dienen. Met een somber vooruitzicht op prijzen en Europese inkomsten moet de recordkampioen een veelbelovende afslag zien te vinden op de doodlopende weg waarop het zich nu bevindt. Feyenoord vond in Arne Slot een trainer die dat mogelijk maakte. Aan Kroes de uitdaging om, na tussenpaus John van ’t Schip, een staf samen te stellen die Ajax weer naar de top brengt. Het geduld van de supporters zal ernstig op de proef worden gesteld. De fans zijn inmiddels niet eens meer boos, maar zijn – en dat is veel erger – teleurgesteld. De haters en vijanden zijn klaar met het traditionele leedvermaak. Ze hebben – en dat is veel vervelender – medelijden met Ajax omdat, als men zich nu niet heel snel daadkrachtig opricht, het heel lang ‘Niets in Amsterdam’ zal zijn.

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com