I guess if a man lives long enough he gets to see everything…’ Het is de reactie van acteur Martin Sheen in Wall Streetnadat zijn (ook in de film) zoon Charlie hem een louche deal heeft gepresenteerd. Als je maar lang genoeg leeft, dan krijg je alles te zien. Johan Cruijff leefde niet lang genoeg om deze onbeschrijfelijke ineenstorting, slechts twee jaar na Dortmund thuis (4-0), mee te moeten maken. Een nijdige Jopiewas nu niet gestopt bij de slagboom maar er – richting het parkeerdek van zijn ArenA – dwars doorheen gereden. Geen Johan Cruijffdoor de intercom, maar onmiddellijk door naar de amateurs die zijn levenswerk in hun onmetelijke ijdelheid en onkunde naar de rand van de afgrond hebben bestuurd. De gedachte dat hij zich in zijn spreekwoordelijke kist zou hebben omgedraaid is een eufemisme. Johan zou in zijn woedende omwenteling het hele kerkhof hebben omgeploegd. De daders liggen dit keer echter niet op dat kerkhof. Edwin van der Sar had zijn zinnen op Sven Mislintat gezet. De scout had niet de benodigde specifieke ervaring en faalde bovendien bij zijn laatste twee werkgevers.

De gewezen directeur vond Sven echt een gezellige en open vent; exact de karakteristieken van (het moet nog bewezen worden) een oplichter of iemand die precies weet hoe hij een situatie moet uitbuiten. De Duitser had Van der Sar en Maurits Hendriks zo in zijn zak dat hij een vetorecht op alle transfers afdwong. De Raad van Commissarissen nodigde Sven zodoende uit om de transferzomer van 2022 (niet echt) dunnetjes over te doen. Terwijl er bij iedere uitgave boven de miljoen, handtekeningen van twee commissarissen nodig zijn, werd er bij het kruisje getekend alsof there is no tomorrow. Naar schatting is voor iedere speler gemiddeld de helft teveel betaald. Feyenoord haalde aanvaller Luka Ivanušec voor slechts 7,8 miljoen op bij Dinamo Zagreb, terwijl Ajax bij diezelfde club voor de verdediger Josip Šutalo voor 20,5 miljoen werd uitgekleed. Transferkenners voorspelden al dat Ajax zich met die deal ook zou verplichten tot meer Kroaten. Jakov Medić van FC St. Pauli? Fans en journalisten fronsten steeds dieper de voorhoofden, maar geen toezichthouder die er op aansloeg. Wel toen Ajax interesse toonde in de sensationele Argentijn Thiago Almada. Zijn transfersom bleek opeens te hoog; een bedrag dat even later zonder morren vet werd overtroffen voor de laatste drie aankopen van Mislintat: Georges Mikautadze, Sivert Mannsverk en Borna Sosa. Verblind door de voorlopig laatste lucratieve verkoopzomer in Amsterdam is de vraag: wie kan er nog rekenen bij Ajax?

Lees ook: Geen paniek

De komst van Sosa lijkt voor Sven één transfer teveel. De twijfels over zijn handelswijze namen halsoverkop toe en toen hij zich vervolgens misdroeg op De Toekomst; zich met de opstelling ging bemoeien en het snelle ontslag van zijntrainer opzichtig aan het organiseren was, kon deze charlatan niet langer worden gehandhaafd. De onderzoeken naar hem zullen wellicht weinig malversaties opleveren. Voor het structureel overbetalen zal hij uiteraard op andere manieren worden beloond. Ook al is Mislintat vertrokken, de schade die hij heeft aangericht is als een mijnenveld dat nog jaren duurt voordat het is opgeruimd. Hij heeft Ajax met een financiële erfenis en selectie opgescheept die een spoedig herstel lastig maakt. Dat Ajax niets op de beurs heeft te zoeken, blijkt maar weer uit deze uitzichtloze positie waarin deze voetbalclub zich nooit eerder bevond. Zelfs niet in het debuutjaar van JC (1964). De wirwar van organen en de komst van maatschappelijk succesvolle bestuurders hebben de focus op het voetbal vertroebeld. Het is de hoop dat deze ellende de wal is, die het corporate schip doet keren. Gordon Gekko (Michael Douglas) zou in bovengenoemde film in dit verband onomwonden stellen: Its all about football, the rest is conversation!

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com