In januari 2011 verkocht Ajax Luis Suarez voor 26,5 miljoen euro aan Liverpool FC, dat op dezelfde dag Andy Carroll (wie?) voor een slordige 41 miljoen euro overnam van Newcastle United. Carroll zou in 58 wedstrijden 11 keer scoren en vaal verbleken bij de 82 goals (en 47 assists) die de Uruguayaan in zijn 133 optredens voor The Reds zou laten optekenen. Suarez was in de Premier League van onmiddellijke meerwaarde en werd een wereldster, terwijl de veel duurdere Carroll een voetnoot in het Engelse voetbal zal zijn. Ajax liet zich afschepen met het stilzwijgende argument dat het mindere niveau van de Eredivisie lage transfersommen rechtvaardigt. De Amsterdammers telden bovendien hun winstzegening, want in 2007 had men slechts 7,5 miljoen euro aan FC Groningen overgemaakt.

Muzikant Bruce Springsteen adviseerde ooit ‘Don’t sell yourself short’ en het leek er verdacht veel op dat Ajax uiteindelijk heeft geleerd van de Suareztransactie. Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt gingen naar aanleiding van de Europese opleving tegen ongekende vergoedingen naar Spanje en Italië. De rol van de Eredivisie kon niet langer als de beperkende factor in de buitenlandse aanbiedingen worden ingebracht. De jongens hadden zich bewezen en alleen de hoofdprijs was bespreekbaar. Als we Mino Raiola mogen geloven, diende Juventus zelfs flink meer te betalen dan aan De Ligt en zijn entourage, vóór diens laatste spectaculaire seizoen, was toegezegd.

Dat Ajax aan de onderhandelingstafel ook een grote speler wil zijn, mag met de aanstaande transfers helaas weer in twijfel worden getrokken. Het contract met Hakim Ziyech werd tweemaal opengebroken. Het hield de Marokkaan langer in Amsterdam. Meer beloning, meer respect, meer fanadoratie maar ook de verontrustende belofte van het bestuur dat er ‘meegedacht zou worden met een transfer’. Het voor het Nederlandse voetbal unieke salaris van Ziyech had een opmaat moeten zijn voor een recordverkoopsom. Een simpele zakelijkheid die men blijkbaar niet kon ophoesten. Uitgerekend Chelsea, de ploeg waartegen Hakim op Stamford Bridge zijn C.V. uitbundig uitrolde, haalt hem voor een habbekrats van maximaal 44 miljoen euro op. Eigenaar Roman Abramovich en coach Frank Lampard kunnen in Londen hun geluk niet op met dit buitenkansje. Tevens de locatie – zo weten we nu het achter gesloten deuren door de UEFA is toegegeven – waar Ajax door arbitrale incompetentie in de 4-4 met Chelsea zo’n 10 miljoen Champions League euro is misgelopen.

Met de verkoop van Ziyech doet Ajax zich Suarez-achtig tekort, maar daar blijft het niet bij. Real Madrid is er al van verzekerd dat Donny van de Beek niet meer dat 55 miljoen euro hoeft te kosten.