Er is niks gezelliger dan een kroegentocht langs de bruine café’s in de Jordaan. Mokum Magazine zet de perfecte route voor je uit.

1 Café Thijssen (Brouwersgracht 107)

Op de hoek van de Brouwersgracht en de Lindengracht bevindt zich al sinds mensenheugenis een roemrucht café. Waar in het verleden “Koffiehuis Mambo” en “Het Generaaltje” lagen, vind je nu sinds april 1990 café Thijssen.

2 De Kat in de Wijngaert (Lindengracht 160)

Ook dit is een authentiek Jordanees café. Voetbalwedstrijden van Ajax en Oranje zenden ze altijd uit. Je kunt hier elke zaterdag genieten van een goudgele kletser met perfect uitzicht over de markt.

3 Café Lowietje (Derde Goudsbloemdwarsstraat 2)

Verstopt in de Derde Goudsbloemdwarsstraat vestigt zich het oergezellige Café Lowietje. Bij dit bruine café, natuurlijk bekend uit de serie Baantjer, kun je altijd terecht voor Jordanese muziek en een flinke lel bier.

4 Café ’t Monumentje (Westerstraat 120)

In ’t Monumentje kom je om te drinken en te ouwehoeren. Dit is een van de meest monumentale kroegen van Mokum. Ook is dit de plek waar Kris de Bruyne zijn grote hit ‘Amsterdam’ heeft geschreven.

Lees ook: De 7 beste biercafés van Mokum

5 Café Blaffende Vis (Westerstraat 118)

De Blaffende Vis, ook wel ‘de blaf’ genoemd, heette voorheen nog Café Arie. Destijds was dit de stamkroeg van Willem Holleeder. Tegenwoordig kan je hier ’s middags tussen de oude Jordanezen zitten en ‘s avonds genieten van een knus studentenfeestje.

6 De Blauwe Pan (Westerstraat 200)

Dit oer-Hollandse café opende in 2003 haar deuren. Sinds de oprichting is het een echt familiebedrijf. Hier kun je ’s zaterdags met uitzicht op de markt genieten van een biertje en/of heerlijke appeltaart.

7 Café Sonneveld (Egelantiersgracht 72-74)

Aan de Egelantiersgracht, mét uitzicht op de Westertoren, kan je hier genieten van een pikketanussie, een flinke kopstoot of een simpel koud pilsje. Café Sonneveld heeft alles waar Jordaanse cafés bekend om staan.

8 De Nieuwe Lelie (Nieuwe Leliestraat 83)

Café de Nieuwe Lelie is een bruine kroeg in een jeugdig jasje. Waar eerst een winkel zat, zit nu een ‘lichtbruin’ café.  Gezelligheid, kunst aan de muren en een pooltafel: dat is wat de mensen hierheen trekt.

Lees ook: Test: Het lekkerste lentebier van Amsterdam

9 Café Chris (Bloemstraat 42)

Achter de Rozengracht zit Café Chris. In 1624 werd deze kroeg geopend voor de bouw van de nabijgelegen Westerkerk. De bouwvakkers van de kerk werden geronseld en betaald in de kroeg.

10 Café De Twee Zwaantjes (Prinsengracht 114)

Dit dranklokaal is al ruim honderd jaar oud.  De kroeg is geliefd bij velen artiesten en schrijvers. Tijdens de oorlog was dit een ontmoetingsplek voor verzetsstrijders en onderduikers. De Twee Zwaantjes, voorheen De Vergulde Turf, kent een lange en bijzondere geschiedenis.

11 Café Het Bruine Paard (Prinsengracht 44)

Bij café het Bruine Paard kan je scheef zittend (omdat het terras gelegen is aan de Prinsensluis) genieten van een drankje, met fantastisch uitzicht over de Prinsengracht.

12 Café ’t Papeneiland (Prinsengracht 2)

Een mooi authentiek café op een schitterende locatie. Café ’t Papeneiland werd wereldnieuws toen Bill Clinton de zelfgebakken appeltaart kwam proeven. Het huidige pand dateert uit 1642.

Plattegrond

Productie Joey van Houten