Heb jij een dagje Amsterdam in de planning staan en zoek je nog leuke uitjes? In dit artikel bespreken we de beste bezienswaardigheden in Amsterdam.

Amsterdam staat wereldwijd natuurlijk bekend om de Wallen en de coffeeshops. Het Nederlandse beleid als het gaat om casino’s met iDEAL is minder liberaal dan je misschien zou denken, maar al met al kan gezegd worden dat Amsterdam de reputatie heeft van een stad met een wild uitgaansleven.

Maar Amsterdam heeft nog veel meer te bieden. Wist je bijvoorbeeld dat de stad de meeste musea ter wereld heeft in verhouding met zijn oppervlakte? Hier dus een paar tips voor een dagje Amsterdam.

  1. Het Rijksmuseum

Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam

De collectie van het Rijksmuseum bestaat al sinds 1798. In 1885 ging het huidige museum, ontworpen door architect Pierre Cuypers, open. Het Rijksmuseum beschikt over meer dan 8000 schilderijen, die de geschiedenis van ons land vertellen van de 13de eeuw tot nu. Een aantal van de beroemdste werken uit de collectie zijn De Nachtwacht van Rembrandt en Het Melkmeisje van Johannes Vermeer.

  1. NEMO Science Museum

Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam

Het NEMO Science Museum is dankzij het groene schipvormige ontwerp zeker een blikvanger. In het museum leert jong en oud meer over de geschiedenis van de wetenschap en kun je meedoen met interactieve experimenten. Op het dakterras heb je een adembenemend uitzicht over Amsterdam, en kun je een kopje koffiedrinken.

  1. Albert Cuyp Markt

Albert Cuypstraat, 1073 BD Amsterdam

De Albert Cuyp Markt is de beste plek in Amsterdam om koopjes te scoren en goedkoop te eten. De markt begon in het begin van de 20ste eeuw als een kleine verzameling van straatverkopers, maar groeide langzaam maar zeker uit tot een van de grootste markten van Europa, met een gevarieerd aanbod aan producten. Je vindt er met name etenswaren van over de hele wereld. De markt is er iedere dag, behalve op zondag.

  1. De Jordaan

Tot in de 20ste eeuw was de Jordaan een buurt met veel armoede, maar door gentrificatie is het vandaag de dag een hippe plek met veel restaurantjes, markten, boetiekjes en tuinen. Er is bijvoorbeeld de Lindengracht, waar je bloemen en etenswaren kunt kopen, en de vlooienmarkt aan de Westerstraat. Je vindt er ook het Anne Frank Huis, het Woonbootmuseum en het Amsterdamse Kaasmuseum.

  1. Hortus Botanicus Amsterdam

Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam

Hortus Botanicus is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. De tuin bestaat al sinds 1638, en werd in eerste instantie vooral gebruikt om kruiden te kweken voor artsen en apotheken. Vandaag de dag vind je er ook zeldzame bomen en planten, exotische bloemen en een kas met verschillende tropische ecosystemen. Een aantal hoogtepunten van een bezoekje aan de tuin zijn het oude paviljoen, een 17de-eeuwse oranjerie en een palmenkas in de stijl van de Amsterdamse school.

  1. Museum Ons’ Lieve Heer Op Solder

Oudezijds Voorburgwal 38-40, 1012 EH Amsterdam

Dit bijzondere gebouw is deels woning, deels kerk. Sinds de Alteratie van Amsterdam in 1578 was het namelijk verboden om katholiek te zijn, en dus beleden veel katholieken hun geloof in het geheim. Ons’ Lieve Heer op Solder getuigt hiervan. De kerk is nog in uitzonderlijk goede staat en vertelt veel over het religieuze leven in het 17de-eeuwse Amsterdam. Ons’ Lieve Heer op Solder wordt soms nog gebruikt voor bijvoorbeeld bruiloften.

  1. Koninklijk Paleis Amsterdam

Nieuwezijds Voorburgwal 147, 1012 RJ Amsterdam

Het Koninklijk Paleis Amsterdam, ook wel bekend als het Paleis op de Dam, is een symbool van de welvaart die Amsterdam genoot in de 17de eeuw. Toen de bouw begon in 1648 was het gebouw bedoeld als stadhuis, maar vandaag de dag is het paleis in handen van de koninklijke familie. Het paleis beschikt met name over plafondschilderingen van Ferdinand Bol en Govert Flinck, beiden leerlingen van Rembrandt.

  1. Verzetsmuseum Amsterdam

Plantage Kerklaan 61, 1018 CX Amsterdam

Het Verzetsmuseum was lang een verborgen pareltje, maar wordt de laatste tijd steeds populairder bij bezoekers. Het museum vertelt je meer over het leven in Nederland onder de Duitse bezetting, en beschikt over voorwerpen en beeld- en geluidmateriaal dat laat zien hoe het Verzet in Nederland tot stand kwam.

  1. Het Scheepsvaartmuseum

Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam

Het Scheepsvaartmuseum is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in scheepvaart en de Nederlandse rol hierin. Het museum beschikt over modelschepen, historische wapens en kunstvoorwerpen die belangrijke zeeslagen weergeven. Het hoogtepunt van je bezoek is de Amsterdam, een replica van een van de beroemdste schepen van ons land.

 

En, ben jij al klaar voor een dagje Amsterdam?