Steeds meer grote bedrijven gaan failliet, maar dat betekent niet altijd dat ze helemaal uit de winkelstraten zullen verdwijnen. Wat is de toekomst van Intertoys, CoolCat en Sissy-Boy? Mokum Magazine zocht het voor je uit.

Intertoys

Waarom? De speelgoedwinkel vroeg eind februari het faillissement aan en gaf aan dat het lijdt omder de opkomst van webshops. Hierdoor zou de totale omzet in de afgelopen 10 jaar met de helft zijn gedaald.

En nu? Half mei zullen 91 winkels sluiten. Intertoys blijft bestaan, want er is een investeerder gevonden.

Aantal medewerkers: 1.180.

CoolCat

Waarom? De keten had het al tijden moeilijk. Twee jaar geleden werden de winkels vernieuwd, maar dat was een tevergeefse actie. Als reden werd aangegeven dat er ‘zeer uitdagende marktomstandigheden’ zijn.

En nu? De winkels van Coolcat in Nederland blijven open. Sterker nog: er komt een nieuwe voorjaarscollectie te hangen. De kans is groot dat CoolCat een doorstart zal maken. Via de webshop kan je voorlopig even niks bestellen.

Aantal medewerkers: 3.000.

Sissy-Boy

Waarom? Sissy-Boy is nog niet failliet, maar heeft wel om uitstel van betaling gevraagd. Het bedrijf kwakkelde al langer. ‘De tegenvallende verkopen van eind vorig jaar hebben de onderneming ernstig onder druk gezet, waarna werd besloten om te zoeken naar een koper die bereid zou zijn om significant in Sissy-Boy te investeren’, zo licht de directie toe.

En nu? Er wordt gezocht naar een overname kandidaat.

Aantal medewerkers: 600.

OP=OP Voordeelshop

Waarom? De keten wijt het faillissement aan een te snelle groei en ‘uitdagende marktomstandigheden’. Opvallend: tussen 1 januari 2018 en nu werden er maar liefst 19 nieuwe winkels geopend.

En nu? Er hebben zich al verschillende geïnteresseerden gemeld bij de curatoren.

Aantal medewerkers: 1.100.

SuperTrash

Waarom? Teveel verlies.  De meest in het oog springende schuldeiser is de Belastingdienst, die van de verschillende Supertrash-bedrijven in totaal ruim 3,8 miljoen euro tegoed had. De uitkeringsinstantie UWV vordert bijna twee ton. Onder de gewone schuldeisers zit de huisbank, met een vordering van ruim 2,6 miljoen euro. Andere schuldeisers hebben nog 4,6 miljoen euro tegoed.

En nu? SuperTrash werd na het faillissement overgenomen door een onbekende groep investeerders. Vanaf komende zomer zou kleding van het merk weer in de winkels moeten komen. Oprichter Olcay Gulsen is niet meer bij het kledingbedrijf betrokken.

Aantal medewerkers: 60.

 

Tekst Martijn van Stuyvenberg Foto Pixabay