Amsterdam werd benoemd als gevaarlijkste gemeente van het land, maar uit een recent onderzoek blijkt het weer één van de meest veilige steden ter wereld te zijn. Wat is hier aan de hand?

De Misdaadmeter van het AD constateert dat Amsterdam de gevaarlijkste gemeente van het land is. Maar bij de Safe Cities Index van The Economist staat Amsterdam op nummer 6 van de meest veilige steden ter wereld. En bij weer een ander onderzoek staat onze hoofdstad op plek 12 staat van de leefbaarste plaatsen op aarde…

Factoren

Het AD heeft bij elke gemeente op tien verschillende factoren gelet. Deze zijn vooral gebaseerd op diefstal en vernielingen. De Safe Cities Index beoordeelde iedere stad op 49 verschillende elementen, waaronder gezondheidszorg en infrastructuur. Zo wordt je mobieltje eerder gejat in Amsterdam dan in bijvoorbeeld Grootebroek, maar de kans dat een auto je hier omver rijdt is vrij klein vergeleken met de rest van de wereld.

Leefbaarheid

Mercer maakt ieder jaar een lijst met de leefbaarste steden op aarde. Amsterdam komt altijd in de buurt van de top tien. Hierbij wordt rekening gehouden met 39 verschillende factoren. Deze hebben niet alleen met veiligheid te maken, maar ook met het gehele leefmilieu. Amsterdam scoort zoals ieder jaar hoog op economie, onderwijs en sociaal-culturele omgeving. Als Amsterdam in de top-10 wil komen, moet het werken aan verkeersopstoppingen en recreatie. Je zit in Amsterdam in ieder geval veiliger dan het vlees in een hondenkot!

Teksten Boris van Leeuwen Foto Pixabay