Tot en met 19 januari vormt Amsterdam het decor voor internationale lichtkunst tijdens de achtste editie van Amsterdam Light Festival. Uit 650 inzendingen zijn 20 gevestigde en opkomende kunstenaars uit 16 landen geselecteerd om Amsterdam wakker te schudden aan de hand van het thema DISRUPT!

Compleet nieuwe route

Een nieuwe route, lichtkunstwerken, stadsverhalen en samenwerkingen met prominente Amsterdamse culturele instellingen verrijken voor het eerst het oostelijk deel van het centrum. Bezoekers kunnen Amsterdam Light Festival tot en met 19 januari 2020 varend, fietsend en wandelend beleven. Een ‘disruptie’ of plotselinge ontregeling komt vaak ongelegen en heeft te maken met conflicten, chaos en misschien zelfs gevaar. Maar ontregeling kan ook een positieve aanzet geven tot verandering en onbekende mogelijkheden zichtbaar maken. In lijn met het thema DISRUPT! kiest het festival daarom voor het eerst een compleet nieuwe route. Na 7 edities op de Herengracht, verplaatst de route zich dit jaar naar het oostelijk deel van het centrum en loopt vanaf het Oosterdok, via Oudeschans naar de Amstel, Nieuwe Keizersgracht, Plantage Muidergracht en Entrepotdok.

Nacht Tekening door Krijn de Koning.

Ontregelende gebeurtenissen uit de geschiedenis van Amsterdam

De kunstenaars hebben het thema op allerlei manieren geïnterpreteerd. Sommige installaties vormen interventies in het straatbeeld, terwijl andere de architectuur in de stad transformeren. Naast de kunstwerken laten bijzondere stadsverhalen, geschreven door architectuurhistoricus Irmgard van Koningsbruggen, de sporen zien van ontregelende gebeurtenissen uit de geschiedenis van Amsterdam. Van grote transformaties in de stadsplanning tot oorlog en rellen.

The Ice is Melting at the Pøules door Martin Ersted.

Programmering

Ontregeling staat niet alleen centraal in de tentoonstelling. Dit jaar zorgen samenwerkingen met prominente Amsterdamse culturele instellingen voor een bredere festivalbeleving. Met De Slaapwandeling biedt ARTIS als partner van het festival een eigen programma waarin bezoekers niet het licht, maar juist het donker onderzoeken. Weinig is meer ontwrichtend voor ons dan de afwezigheid van licht, gewend als we zijn om op onze ogen te vertrouwen. De duisternis vraagt om aanpassingen. Wat kunnen we daarover leren van de natuur? Met de speciaal ontwikkelde Slaapwandeling-app dwaalt de bezoeker na sluitingstijd door het park. Hoe slapen flamingo’s op één poot, waarom geven paddenstoelen licht en hoe jagen vleermuizen in het donker?

BIG BANG door UxU Studio.

Educatieproject NACHTLOERRRDERS

Het Amsterdam Light Festival vindt het belangrijk om zoveel mogelijk kinderen uit diverse wijken in Amsterdam te betrekken bij het festival. Voor scholen is het belangrijk dat kinderen meer leren dan rekenen en lezen alleen, maar ook ervaren dat ze onderdeel uitmaken van deze maatschappij en stad, hun talent ontwikkelen, leren welke skills van pas komen in de 21e eeuw, etc.  Vandaar dat 800 kinderen van 17 basisscholen uit 7 stadsdelen in 4 workshops kennismaken met het festival en meedenken aan en creëren van het kunstwerk NACHTLOERRRDERS. Ook worden er 4 workshops in de OBA maakplaatsen georganiseerd.

Meer weten? Check de website amsterdamlightfestival.com