De koude wintermaanden staan voor de deur. Het wordt kouder, eerder donker en deze maanden staan vooral in het teken van lekkere dikke truien, stamppot en schaatsen. Hoe gaat topadvocaat Conchita van Rooij met haar Spaanse roots om met deze maanden?

Terwijl de lichtjes overal flikkeren, worden de Kerstmarkten overal opgebouwd. De Hollandse kneuterigheid druipt er in deze maanden echt van af. Dit jaar vieren we de winter hopelijk minder voor de open haard en kunnen er weer volop inkopen voor de feestdagen worden gedaan. Heeft Conchita van Rooij wellicht nog meer tips om deze gure periode door te komen? 

Om te beginnen is de hele wereld natuurlijk verheugd van het feit dat dit een winterperiode zal worden met eindelijk minder coronarestricties. Er kan dus meer worden gedaan. Waar kijk jij naar uit om weer te gaan doen tijdens deze periode?

‘Het eerste wat mij nu te binnenschiet, is de schaatsbaan op het Museumplein. Daar heerst altijd zo’n enorm gezellige sfeer met al die lichtjes. Ik moet zeggen dat ik geen held ben op de schaatsbaan maar het uitzicht op het Rijksmuseum doet het altijd goed. Verder vind ik de winkelstraten in Amsterdam tijdens de wintermaanden ook een fijne plek om te komen. Alles is zo mooi verlicht en je ziet dat de winkels écht uitpakken met hun vitrines. Natuurlijk met als hoogtepunt de Bijenkorf op de Dam. Maar naast de activiteiten in Amsterdam vind ik het ook geweldig om een weekendje naar een kerstmarkt in Duitsland te gaan, want daar weten zij ook zeker hoe zij licht moeten brengen in deze donkere dagen. Het struinen over deze kerstmarkten kan ik eigenlijk geen enkel jaar overslaan.’

Lees ook: Topadvocaat Conchita van Rooij: ’Ik laat mij niet uit het veld slaan door negativiteit’

Bij de meeste mensen komen er tijdens de winterperiode andere gerechten op tafel dan tijdens de warmere zomermaanden. Hoe zit dat bij jou?

‘Ik moet je direct bekennen dat ik geen fan ben van de welbekende snert. Ook de stamppotten laat ik liever staan. Maar ik eet natuurlijk wel andere soorten gerechten dan tijdens de zomermaanden. Het zijn vooral de Spaanse wintergerechten die ik in deze periode graag op tafel zet. Zoals Pollo a la Vasca: enorm makkelijk om te maken, maar echt heerlijk. Het enige wat je nodig hebt is chorizo, malse kip en groene pepers. Voor de bijbehorende saus heb je enkel nog ui, olijfolie, knoflook, tomatenpuree en verse kruiden nodig. Echt om je vingers bij af te likken!’

Bij kouder en natter weer hoort natuurlijk ook een andere garderobe. Wat mag er in jouw kast écht niet ontbreken tijdens de koudere dagen?

‘Net als zoveel mensen heb ik echt een hekel aan de kou. Daarom pak ik mij tijdens het winterseizoen altijd goed in, maar het moet natuurlijk wel modieus blijven. Het liefst draag ik dan een elegante poncho met een bijpassend mutsje. Het ziet er leuk uit en ik blijf ook nog eens heerlijk warm.’

En natuurlijk de allerbelangrijkste vraag: komt er volgend jaar een Elfstedentocht?

‘Op die vraag zeg ik volmondig: ja! Je moet geluk immers een beetje afdwingen.’

www.vanrooijadvocaat.nl