Deze kan ook weer worden afgestreept van de Coen en Sander bucketlist: Radio 538-dj Sander Lantinga (42) is benoemd tot baas van de stad.

Voor €1 miljoen krijg je in Amsterdam 181 m2 woning. In 2013 was dat nog 295 m2. De gemiddelde prijzen per vierkante meter zijn het hoogst in Bosch en Duin, Blaricum, Amsterdam en Wassenaar.

‘Het is prima dat we het na de crisis breed laten hangen en we massaal investeren in steen, maar het moeten wel woningen blijven. Het moet niet zo zijn dat straks de halve stad in handen is van steenrijke vaders of buitenlandse investeerders. Ik gun iedereen woonruimte, maar Amsterdam moet wel een gezonde afspiegeling van het land blijven.’

OLVG Oost ziet jaarlijks 250 buitenlanders die teveel blowden. In 2003 werd 4,7 procent van de crisisbedden bezet door buitenlandse patiënten, nu is dat 16 procent.

’Ik heb vroeger ook weleens een jointje gerookt dat niet goed viel en zelfs Snoop Dogg, die volgens mij is geboren met een joint in zijn mond, was een keer compleet van de wereld toen hij Amsterdam bezocht. Hasj en wiet is hier geen kinderspel, dus het verbaast me niks dat toeristen helemaal leip worden. Weet je wat misschien zou helpen? Gratis druivensuiker uitdelen.’

Lees ook: Mark Baanders: ‘Het eens zo levendige Amsterdam maakt plaats voor een saaie en kleurloze stad’

De Rotterdamse ondernemer Rob Lagendijk vindt dat Rotterdam de hoofdstad van Nederland moet worden. Hij overweegt 40.000 handtekeningen te verzamelen om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen. ‘Rotterdam is de toekomst van Nederland. Amsterdam is de stad van het verleden’, zo redeneert hij.

‘Dit is natuurlijk kolder, hè Rob? Leuk geprobeerd, maar je zal nooit op Wikipedia komen te staan als de ondernemer die ervoor zorgde dat Rotterdam de hoofdstad van Nederland werd. Sommige dingen moet je ook een keer níet willen veranderen en dit is nou precies zo’n zaak waarmee je de Tweede Kamer niet moet lastigvallen.’

Amsterdam was de eerste gemeente in Nederland die een sisverbod opnam in de gemeentelijke regels. De boete voor straatintimidatie werd vastgesteld op 190 euro. Ruim drie jaar nadat de politiek groen licht gaf, is er nog steeds geen sanctie uitgedeeld.

‘Hier blijkt maar weer eens dat de wet zó goed werkt, dat niemand het meer aandurft om te sissen!’

Sander Lantinga hoor je iedere maandag t/m donderdag tussen 16:00 en 19:00 uur samen met Coen Swijnenberg in De Coen en Sander Show op Radio 538.

Interview Martijn van Stuyvenberg Foto Radio 538/William Rutten