Ooit kwam ik hem tegen in Den Haag. Hij was toen nog geen premier, maar had al wel de flair en de uitstraling van een moderne minister-president. Hij zag er uit zoals we hem nu nog steeds vaak zien: sneakers, spijkerbroek en een wit overhemd aan met opgestroopte mouwen. Ik liep op ‘m af en gaf hem spontaan een hand. Dat kon toen nog. Hij straalde toen ik vertelde dat ik op dat moment al wist dat mijn voorkeursstem naar hém uitging. Ik vertelde dat ik uit een echte ondernemersfamilie kom en al sinds 1996 mijn eigen bedrijf run. ‘Wat leuk! Als ondernemerspartij zullen we je niet teleurstellen’, beloofde de joviale Mark.

Al bijna 25 jaar lang werk ik zo’n 60 uur per week, betaal ik me helemaal scheel aan belastingen en in de eerste 10 jaar dat mijn bedrijf bestond gingen we nooit op vakantie. Ik ben altijd het type veilige en voorzichtige ondernemer geweest dat graag wat geld op zijn spaarrekening heeft staan voor als er een keer een grote uitgave moet worden gedaan. Een koelkast of een wasmachine die kapot gaat, bijvoorbeeld. Wat een domme lul, hè? 

Note to myself: als je bedrijven na de Corona crisis nog bestaan, koop dan van je eerste salarissen meteen een heel mooi pak, reserveer bij het Okura en boek (en betaal) je vakantie op je favoriete resort op Curaçao.

Het is nu begin april. Deze week had ik een triomfantelijk gevoel. Het was me gelukt om mijn hypotheek, de huur van ons kantoor, de salarissen, stagevergoedingen en álle vaste lasten te betalen. Dat was even een momentje, hoor. Terug in de realiteit las ik alleen maar lovende verhalen over Rutte. Dat hij met de dag zo groeit in zijn rol als leider en ‘Vader des Vaderlands’. Dat de VVD fors wint in deze crisistijd. Dat ‘ie zo rustig, geduldig en toch ook zo daadkrachtig is. Het gaat allemaal over dezelfde Mark Rutte, de held die half maart wederom met krachtpatsertermen aangaf dat zíjn kabinet ondernemers niet in de steek laat. Alle bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis zouden een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro kunnen verwachten. En ook zzp’ers die in de knel zijn gekomen zouden worden bijgestaan. ‘We doen wat nodig is om u te steunen’, zo werd er geformuleerd. ‘Uitzonderlijke omstandigheden vragen om verregaande maatregelen.’ En deze was nog hoopvoller: ‘geen enkel bedrijf mag door de Corona crisis failliet gaan’. 

Vol goede moed begon ik aan een moeizaam aanvragen rondje en kwam ik er uiteindelijk achter dat mijn beide bedrijven nergens recht op hebben. Niets, nada, noppes, nul komma nul. ‘Uw SBI-code is niet opgenomen in de lijst van bedrijven die overheidssteun ontvangen. Houd de website in de gaten en blijf ondertussen gezond’, zo luidde het kansloze advies op de chat van ene Carla, nota bene van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In feite stond daar dus gewoon: ‘jammer dat je bedrijven naar de klote gaan, maar als je maar gezond bent, nietwaar?’ 

Vanochtend belde mijn moeder. Ze was bezorgd en bood aan om – als het moet – haar uitvaartverzekering en die van mijn vader af te kopen voor als de nood aan de man is. Mark, ik hoop dat je empathisch vermogen groot genoeg is om te beseffen hoe indrukwekkend dat is. Niet alleen als ondernemer, maar vooral als mens. En ik weet heel goed dat ik niet de enige ben die nog heel veel extreem lange thuiswerkdagen vol emotionele ups en downs voor de boeg heeft. Ik herpak me wel weer, in alle opzichten, zoals ik dat al bijna 25 jaar lang doe bij tegenslagen. Je maintiendrai, maar voortaan wel zónder de VVD.

Met ondernemende groet zónder steun,

Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine

Volg Martijn ook via Instagram en LinkedIn!

Support Mokum Magazine!

Altijd genoten van Mokum Magazine en onze gezellige Bingo’s op de woensdagavond in Brouwerij De Prael? Draag je ons een warm hart toe en wil je onze bedrijven steunen? Dat kan op meerdere manieren.

1. Voor €25,- per jaar kun je een abonnement nemen op Mokum Magazine. Je ontvangt dan 12 edities van het grootste gratis maandblad van Amsterdam. Check www.mokummagazine.nl/abonnee
2. Voor €14,95 bestel je de Amsterdamse knuffelbeer Mokie via www.mokummagazine.nl/winkel
3. Voor €5,- speel je mee met onze dagelijkse LIVE Huiskamer Pubquiz. Elke avond zijn we er om 20.30 uur op de Facebook pagina van Mokum Magazine. Check https://www.facebook.com/events/567360350796292/
Ben je een ondernemer en wil je een prijs of voucher ter beschikking stellen voor deze Pubquiz? Neem contact op via info@mokummagazine.nl
4. Doneer een bedrag – al is het maar een euro – via www.geef.nl/nl/actie/support-mokum-magazine/donateurs
5. Deel deze column, dat kost je helemaal niets!