Femke Halsema is een roepende in de woestijn. Samen met haar collega-burgemeesters Aboutaleb (Rotterdam), Van Zanen (Den Haag) en Dijksma (Utrecht) schreeuwt ze nu al wekenlang dat ze tegen de zoveelste verlenging van de lockdown is. Al vaker pleitte ze ervoor dat de buitenruimten, inclusief de terrassen, open moeten, maar Rutte en De Jonge hebben geen actieve herinneringen aan haar vele televisieoptredens en dus geen boodschap aan haar. Blijft het bij roeptoeteren langs de lijn, of komt ze – net als Hervé Jamar, de gouverneur van de provincie Luik – in actie?
Streng handhaven tegen regels die haar niet welgevallen doet Halsema – zoals ze eerder al aangaf – ‘met gezonde tegenzin’. Drie jaar geleden beloofde ze dat ze het boerkaverbod helemaal níet zou handhaven in deze stad. ‘Past niet bij Amsterdam, dat gaan we niet doen en dat is onbespreekbaar, lijkt me’, zei ze kordaat. En vorig jaar stond ze het zelfs toe om 10.000 mensen te laten demonstreren op de Dam. Deze demonstratie was te belangrijk, demonstratievrijheid was toen nog een heel groot goed en dat recht mocht niet zomaar opzij worden geschoven. 
Ik zie nu de uitgelezen kans opdoemen voor onze eigengereide burgemeester, die naar eigen zeggen zeggen ‘onder een rechts vergrootglas ligt’, om vriend en vijand te verbazen. Het is haar na ruim twee jaar nog steeds niet gelukt om de wisselvalligheid van haar populariteit naar haar hand te zetten. Het is de hoogste tijd om definitief afscheid te nemen van haar rol als zondebok en te laten zien dat Amsterdam toch de gedroomde burgermoeder heeft die zich over álle Amsterdammers ontfermt. Hoe? Door de daad bij het woord te voegen. Open de terrassen een dag lang als het mooi weer wordt, geef alle handhavers een dagje vrij, laat de politie ‘humaan, gedecideerd en gedisciplineerd’ de andere kant opkijken, laat de waterkanonnen een dagje in de garage staan voor een servicebeurt en sta toe dat alle Amsterdammers kunnen genieten van alle buitenruimtes. Zeg gewoon andermaal dat alle maatregelen niet langer bij Amsterdam passen. ‘Handhaven met frisse of gezonde tegenzin’ is namelijk tóch gehoor geven aan wat Mark en Hugosjenko voorschrijven. Het is de hoogste tijd om geschiedenis te gaan schrijven door als enige stad in Nederland een statement te maken. Halsema zou daarmee meerdere vliegen in één klap kunnen slaan en met name door de Amsterdamse horeca op handen gedragen worden, maar het valt te betwijfelen of ze deze stunt durft uit te halen. Want uiteindelijk zijn raspolitici allemaal bang voor die ene keiharde consequentie: een ‘functie elders’. 
Martijn van Stuyvenberg