Edith is een oud-collega die is blijven hangen in mijn Facebook vriendenlijst. Ik heb haar op verborgen staan en tóch zijn er momenten dat ik haar naam intyp om me even gruwelijk te ergeren. Edith ervaart alles ‘anders’ en wandelt, zo schrijft ze in haar laatste statusupdate, in haar maandje (!) vakantie dagelijks door de stad om zichzelf ervan te overtuigen dat het met de drukte wel meevalt. Je raadt het al: het valt allemaal niet mee. In de comments puffen al haar Amsterdamse Huishoudbeurs-vriendinnen met haar mee. Behalve Marjolein, die haar adviseert om naar het welbekende hutje op de hei te verhuizen.
Marjolein leek me een leuk mens, totdat ik háár profiel bekeek. Geklaag over privacy, een buurvrouw die overlast veroorzaakt en gezanik over iemand die al sinds diezelfde ochtend vier pallets voor de deur heeft staan. Weer zo iemand aan wie PostNL zou adviseren om ondertussen even op Funda te kijken voor een leuk huisje op het platteland.

Dat Amsterdammers graag klagen is geen nieuws. In examentijd pruttelen jonge Amsterdammers bij het LAKS, winkeliers zeuren over de toename van het aantal webwinkels en op de Facebookpagina van Mokum Magazine wordt de winnares van het Eurovisiesongfestival uitgemaakt voor ‘trol’, ‘lelijk wijf’ en ‘plofkip’. Op AT5 jengelt een Amsterdammer dat hij geen GVB-pontje meer durft te nemen en Ebru Umar verzucht in een interview dat ze veel eerder had moeten weggaan uit Amsterdam.

Zelf gebruik ik mijn tijdlijn als een verzameling van mooie momenten en herinneringen. Als ik terug scroll zie ik een te grappige foto van Mariska en Lidwien met een handdoek om hun hoofd, een dierbare selfie met Sjaak Swart en Lil’ Kleine en prachtige foto’s die ik onlangs maakte tijdens een dagje Zandvoort. Maar als ik na zo’n perfecte stranddag in ‘the beach for Amsterdam’ de reacties check onder dit bericht, verlang ik onmiddellijk terug naar mijn strandbedje. Om alsnog even op de respons in te gaan: nee, ik had geen file en ja, ik kon heel gemakkelijk een parkeerplaats vinden. Ik had me goed ingesmeerd en nee, er waren geen kwallen, het zeewater was niet te koud, het was niet bewolkt en ik vond het ook helemaal niet zo duur. Tegen een dagje Zandvoort kan geen mindfulness training op. No complaints at all, sir? Toch wel: ik was mijn zonnebril vergeten. Hashtag Groeten uit Zandvoort!


X
X
X

Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine