Je hoeft slechts een paar seizoenen terug te scrollen om het belang van een brede selectie te herinneren. Het credo van ‘iedere positie dubbel bezet hebben’ is een vereiste in het topvoetbal waarin het grote aantal wedstrijden inmiddels zowel de fysieke als mentale belastbaarheid van de spelers flink op de proef stelt. Uiteindelijk komt iedereen dus aan voetballen toe. Ajax

In het seizoen 2019-’20, dat door een pandemie zou worden gekortwiekt, denderde Ajax aanvankelijk onverstoorbaar door totdat het in Londen bij Chelsea door de Italiaanse arbiter Gianluca Rocchi onwaarschijnlijk in het pak werd genaaid. De wedstrijd waarin Neres ook nog eens langdurig geblesseerd raakte, brak het momentum van Ajax. Toen vervolgens Labyad en Quincy Promes zich in de lappenmand meldden, werd duidelijk hoe vleugellam en wankel de selectie was. De landskampioen ploeterde zich kwetsbaar naar de voetbal-lockdown en verloor 8 van zijn laatste 17 wedstrijden. Ajax werd achtereenvolgens in de Champions – en de Europa League en de KNVB beker uitgeschakeld. De club had het geluk dat ze in de stilgevallen Eredivisie de koppositie als gevolg van een beter doelsaldo dan AZ (waar Ajax uit en thuis van verloor) kon claimen. De KNVB slikte als enige Europese bond de landstitel in, maar schreef de Amsterdammers wel in voor de lucratieve Champions League.

Lees ook: Quarterback Tadić

De terugval van dat bewuste seizoen ligt voortdurend op de loer. Blessures en vormcrises zijn ongrijpbare fenomenen en lastig om op te anticiperen. Ajax heeft de afgelopen transferzomer flink ingekocht en adequaat gereageerd op het vertrek van onder meer Mazraoui, Gravenberch, Tagliafico, Martínez en Haller. De komst van Steven Bergwijn en het doorbreken van Kenneth Taylor betekent echter dat internationals Steven Berghuis en Davey Klaassen onwennig en bezorgd op de bank achter coach Alfred Schreuder plaats moeten nemen. Daar hebben ze gezelschap van nieuweling Owen Wijndal, die Daley Blind op zijn linksbackpositie ziet verschijnen en van Mohammed Kudus die ‘zit’ te popelen om na blessureleed zijn vorm van twee jaar geleden weer te etaleren. Het is topclub-eigen dringen geblazen bij Ajax. De nieuwe aankopen en eigen jeugd snakken ook naar minuten. Aan Schreuder en zijn staf de uitdaging om zijn visie en wisselregime uit te leggen, begrijpelijke teleurstelling te neutraliseren en er zeker van te zijn dat zijn jongens, klaar en ‘hongerig’ zijn als dat straks keihard is.

Dat is geen sinecure en hij zal vuile handen moeten maken. De routiniers Blind (32) en aanvoerder Tadić (33) waren van onschatbare waarde, maar ook zij komen écht in aanmerking voor vervanging als ze overduidelijk niet in de wedstrijd zitten. Niets en niemand is heilig. De kleedkamergeloofwaardigheid van de coach zal afhankelijk zijn van hoe hij hier mee omgaat. Een rij Ajacieden staat immers te trappelen om in te vallen.

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com