Het leek regelrecht uit een stripverhaal te komen. In de feestvreugde na het recente landskampioenschap gooide Davy Klaassen zijn kicksen vanaf het parkeerdek van de ArenA naar de supporters die hij en zijn teamgenoten tijdens de coronabeperkingen zo hadden gemist. Na de gedoogde viering bedacht Klaassen opeens dat hij met dat schoeisel ook zijn unieke inlegzooltjes had weggegooid. Zonder deze ondersteuning kon hij toch echt niet aantreden in het volgende duel met Feyenoord. Davy was net zo in paniek als ‘Sjakie’, al die keren dat hij ‘zijn wondersloffen’ kwijt was en de stripheld plotseling niet meer leek te kunnen voetballen. Zijn het die zooltjes die de teruggekeerde godenzoon in stelling brengen om de eerste dan wel de winnende treffer te laten aantekenen? De lokale podologen stonden al te trappelen om de voeten van de Ajacied-in-nood opnieuw op te meten toen de zooltjes in twee etappes door fans werden teruggebracht.

Na slechts drie buitenlandse jaren keerde Davy Klaassen in de herfst van 2020 al terug in Amsterdam. Het voetbalgras is niet altijd groener in de Engelse Premier League of in de Duitse Bundesliga. Ronald Koeman haalde hem vol overtuiging naar Liverpool. In het shirt van Everton klutste hij echter vooral naar balverlies, verzandde zijn dribbels en dook hij energiek in doodlopende dieptes. Davy bleef onbegrepen en werd al snel als miskoop bestempeld. Hij zal daar ongetwijfeld op speciale zooltjes hebben gelopen maar vooral hebben verlangd naar de spreekwoordelijke wondersloffen die hem de vorm uit Amsterdam konden teruggegeven. Een speler die eigenlijk alles heeft om in Engeland te slagen, kwam tot slechts 7 wedstrijden. Bij Werder Bremen zou Davy vervolgens uiteindelijk tegen degradatie vechten en daarom veel wél gewaardeerd verdedigend werk verrichten. Op het moment dat aan het begin van het afgelopen seizoen Erik ten Hag zijn elftalpuzzel niet opgelost kreeg, stapte een emotionele Klaassen bij de leiding van Werder binnen met het verzoek om getransfereerd te worden. Hij wilde naar huis.

Lees ook: ‘De lift van Antony’

Werd Klaassen indertijd opgevolgd door Van de Beek, nu stapte Davy op zijn beurt in de voetsporen van Donny die ook naar Engeland (Manchester United) vertrok waar óók hij nauwelijks aan spelen is toegekomen. Net als bij Daley Blind werd de terugkomst van Klaassen een succes dat snel oversloeg op Oranje want ‘in het zicht is in het hart’. Hij werd opnieuw geselecteerd en verscheen onmiddellijk in de basis. Zijn rol werd zowel bij Ajax als in het Nederlands elftal zo defensief ingevuld dat hij aanvallend de mist inging. Na de winterstop repareerde Ten Hag dat zo handig dat Davy weer beslissend uit de verf kwam.

Basketballer Michael Jordan heeft zijn hele carrière onder zijn Chicago Bulls-outfit een korte broek van zijn college North Carolina gedragen. Niemand die het zag. Hij was voortdurend schatplichtig aan zijn ‘roots’, zijn opleiding. In die onzichtbare kleding schitterde hij. Klaassen droeg het blauw van Everton, het groen van Werder maar komt het best tot zijn recht in het onmiskenbare rood-wit van Ajax.

Robert Leon
www.dutchfellow.wordpress.com