Ik was heel jong, negen jaar oud of zo. Ik woonde in Amersfoort, daar woonde in onze straat een oude vrouw die altijd vriendelijk goedendag zei.ย  Maar dat deed ze pas, wanneer ze je al was gepasseerd. En die vriendelijke oude vrouw had altijd een grote druppel aan haar neus. Ik vond haar fascinerend. Mijn hele leven lang dacht ik van tijd tot tijd aan deze vrouw, maar vooral aan die grote druppel aan haar neus.

Op een avond keek ik naar een film over Lenhard Bernstein, de Amerikaanse Componist en dirigent. De rol van Lenhard werd uitbundig gespeeld door een acteur die ook op leeftijd was. En plotseling zag ik, dat er een enorme druppel aan zijn neus hing. Geen regisseur die het nodig vond om deze even wissen. De druppel was dus een onderdeel van de rol: โ€˜Oud wordende man heeft druppel aan zijn neus!โ€™

Lees ook:ย Taalachterstand wordt bij de wortel aangepakt bij de VoorleesExpress

De druppel aan de neus van de oudere vouw, die levenslang in mijn leven een rol had gespeeld, had zijn rol bevestigd; ook oude mannen krijgen een druppel aan hun neus. Mannen en vrouwen zijn gelijk: wanneer ze een zekere leeftijd hebben bereikt komt die aan hun neus te hangen. Toen keek ik maar eens kritisch in de spiegel naar mijn neus. Vertoonde zich op neushoogte al iets wat op een forse druppel leek? Ik ben inmiddels ook van een zekere leeftijd en je zou toch denken dat het hiervoor de hoogste tijd was. Maar nee, niets te zien. Ik moet nog geduld hebben. Lieve lezer, we moeten allemaal nog even geduld hebben.

Zodra ik ook maar iets merk van een mooie grote druppel, laat ik het weten!

Marjan Berk