The Seafood Shop moet definitief zijn deuren sluiten. De gemeente is van mening dat de winkel aan de Leidsestraat een verkapt ‘fastfoodrestaurant’ is en mag daarom niet langer open blijven.

Opmerkelijk besluit

De winkel zelf vind het besluit van de gemeente opmerkelijk en schrijft op Facebook: ‘Omdat er bij ons eten voor directe consumptie wordt verstrekt moeten wij dicht. Dat is opmerkelijk want dat zou betekenen dat alle viswinkels in Amsterdam een fastfoodrestaurant zijn en daar wordt niet tegen opgetreden.’

In 2017 huurden het bedrijf het pand voor tien jaar en begonnen met een verbouwing. Pas zes weken later komt de gemeente met een regel naar buiten waardoor de geplande viswinkel niet meer aan de regelgeving zou voldoen.

Gevolgen voor nieuwe ambachtswinkels

Het nieuwe beleid van de gemeente, dat vooral bedoelt lijkt te zijn om Nutellawinkels tegen te gaan, heeft vooral grote gevolgen voor alle nieuwe ambachtswinkels in het centrum. Weinig nieuwe winkels kunnen in het centrum hun huur betalen als ze geen directe consumpties mogen verkopen.

In beroep

The Seafood Shop heeft besloten niet in beroep te gaan: ‘De winkel verdient helaas niet genoeg om de proceskosten te kunnen dragen. Een viswinkel runnen heeft zo zijn uitdagingen; vis is duur waardoor we hoge inkoopkosten hebben. Nu waren we goed op weg en was er in maart eindelijk een kleine winst. Maar procederen is duur. Als we ook nog naar de Raad van State moeten, zijn we naar schatting €50.000 verder.’

Tekst Vincent Popken Foto Facebook The Seafood Shop