Denk jij dat weven verleden tijd is? Dan heb je het mis. Loes Leatemia heeft haar eigen weefstudio in Amsterdam-Oost en legt ons uit dat weven allesbehalve saai is. Niet alleen is het leuk om creatief bezig te zijn, ook brengt het rust in de drukte en hectiek van de stad. De weefstudio is inmiddels erg in trek bij buurtgenoten die Loes gevonden hebben via de app Nextdoor. Nextdoor is het netwerk voor de buurt waarmee je in contact komt met jouw buren en leuke activiteiten in de buurt, zoals de workshop van Loes.

Alle Amsterdamse buren bij elkaar

Door heel Amsterdam heen, en ook wereldwijd, maken buren dagelijks gebruik van Nextdoor om informatie met elkaar te delen, klussen te klaren of hulp en activiteiten aan te bieden. Zo ook in Amsterdam-Oost, toen Loes afgelopen winter een oproep plaatste voor haar eerste weefcursus. Aangezien het bijna Kerstmis was, waren er veel geïnteresseerden om een sjaal te komen weven: “Nextdoor werkt goed als je iets nodig hebt van mensen of iets wilt aanbieden. Zo stellen nieuwe buurtgenoten zich voor, zijn er uitnodigingen voor buurtmaaltijden en heb ik zelf wel eens een steekkarretje geleend van een buur. Het is een mooi middel om je buurt en buren te leren kennen.”

Vrij weven met plezier

Loes timmert hard aan de weg om weven van het stoffige imago af te helpen. Ze heeft een passie voor weven en haalt haar inspiratie onder andere uit Londen en New York, waar weven veel meer in het dagelijks leven wordt opgenomen. Zo gaan mensen daar wekelijks naar een weefstudio en is dit te vergelijken met het volgen van een yogaklasje. De studio is de eerste weefstudio in Amsterdam voor vrij weven. Deze weefvorm in geïnspireerd op het Japanse Saori-weven. Vrij weven gaat uit van textuur, kleur, gevoel en is laagdrempelig: “Mijn cursisten komen nu vooral uit Amsterdam-Oost, maar ook andere stadsgenoten zijn van harte welkom. Jong of oud, plezier staat voorop!”.

Buurtgevoel behouden in een drukke stad

Hoe goed Amsterdammers hun buren en stadsgenoten kennen is vaak nog maar de vraag. Loes bewijst het tegendeel en heeft juist veel contact met haar buurtgenoten rondom de Oostenburgergracht. Niet alleen trekt ze bekijks door op de begane grond te weven, ook heeft zij een buurtboekenkastje staan wat voor veel aanloop zorgt. “Het is heel grappig om te zien hoe buren voortdurend langskomen om boeken te plaatsen of mee te nemen. Soms zie ik boeken zelfs ook weer terugkomen in de kast”.  

Buurtnetwerk Nextdoor draagt hierin ook echt bij aan haar buurtgevoel, want zo weet Loes dat haar buren er altijd zijn – ook wanneer ze niet ziet. “Via het netwerk krijg je op een andere manier mee wat er in de buurt leeft. Ook is er een zekere mate van sociale controle, op een prettige manier. In Amsterdam kan je snel in de anonimiteit verdwijnen, maar Nextdoor helpt je het buurtgevoel te behouden”.

Meer info? Check weefstudioleatemia.nl

Meer weten over je buren en buurtactiviteiten bij jou in de buurt? Download de Nextdoor app via https://nextdoor.nl/