Wat mij betreft is het woord ‘onacceptabel’ in de race voor het Van Dale Woord van het Jaar 2019. Telkens als er iets heftigs gebeurt, wordt deze term gebruikt en lijkt de (Amsterdamse) politiek hoofdschuddend en zorgelijk kijkend weer over tot de orde van de dag te gaan. ‘Onaanvaardbaar’, ‘ontoelaatbaar’ en ‘onverteerbaar’ zijn trouwens ook mooie varianten.
Tijdens haar allereerste toespraak beloofde ons GroenLinks-opperhoofd dat het bestrijden van criminaliteit de hoogste prioriteit had: ‘liquidaties, wapenhandel, het rekruteren van jongeren en aanslagen op onze vrije pers zijn onacceptabel’, aldus Halsema. Een steekpartij op het Centraal Station in september 2018 werd een aanval op de waarden van Amsterdam en dan met name op de vrijheid van meningsuiting genoemd. ‘Dat is onacceptabel’, riep de burgemeester in de gemeenteraad. Ook de bedreigingen aan het adres van brandweercommandant Leen Schaap werden onacceptabel genoemd. Het etaleren van kwetsbare vrouwen op de Wallen? Onacceptabel!
Twee jaar geleden werd er een zogeheten sisverbod ingesteld in Amsterdam. Daarna bleek het ineens niet meer mogelijk om te handhaven op straatintimidatie. Intimiderend gedrag naar vrouwen, homo’s, joodse mannen met een keppeltje, vrouwen met een hoofddoek en een ieder ander die gewoon veilig zichzelf wil zijn is weer toegestaan. Terwijl de Gemeente Rotterdam straatintimidatie zwaarder wil bestraffen, is er in Amsterdam nog geen bekeuring uitgedeeld. Het vergt teveel handhavingscapaciteit en het zou juridisch gezien onhaalbaar zijn om een beperking op te leggen aan de vrijheid van meningsuiting, zo wordt er hier gezegd. Terwijl ze in 010 hand in hand de daad bij het woord voegen, blijven in 020 de hufters de baas en loopt het  – letterlijk en figuurlijk – altijd weer met een sisser af.
En wat dacht je van het Cornelius Haga Lyceum? Zelfs nadat de AIVD aangaf dat er anti-democratische gedragingen zijn en dat leidinggevenden binnen de school nauwe banden onderhouden met terroristen, vond Halsema het opnieuw slechts ‘onacceptabel’ dat leerlingen worden beïnvloed door mensen die zich inlaten met jihadisten. Het olijke duo Halsema en Moorman erkent dat het alles wil doen wat nodig is voor Amsterdamse kinderen, maar geeft ook doodleuk toe dat de gemeente beschikt over beperkte bestuurlijke en juridische mogelijkheden. In Amsterdam blijft de stok achter de deur staan.
‘Onacceptabel’ is een loze kreet geworden, die zo langzamerhand ten koste gaat van elk gezag en iedere vorm van geloofwaardigheid. De betekenis van het woord onacceptabel luidt: iets wat je niet kunt laten gebeuren omdat het verwerpelijk is. En terwijl de holle vaten het hardst klinken, wordt er niets opgelost, worden we voortdurend bang gemaakt met talloze onduidelijke speculaties en werd actrice Miryanna van Reeden deze week uitgescholden voor ‘vieze Jodin’ op nota bene het zebrapad pal voor het Joods Historisch Museum. Onacceptabel, zeker?

Martijn van Stuyvenberg
Hoofdredacteur Mokum Magazine

Onnacceptabel