Mokum Magazine hoofdredacteur Martijn van Stuyvenberg (46) zit dit jaar 25 jaar in het vak. Hij werkte voor de grootste tijdschrifttitels van Nederland en interviewde (inter)nationale wereldsterren als Beyoncé, Eminem, Robbie Williams, Enrique Iglesias, Janet Jackson, Jody Bernal en Rihanna. In ‘Off The Record’ vertelt hij de verhalen achter de schermen. 

De Amerikaanse acteur Adrian Grenier (Entourage) ‘deed een persdagje’ in Amsterdam. Met frisse tegenzin – Amerikaanse acteurs doen niet vaak (lees: vaak niet) de meest spannende uitspraken – arriveerde ik op de afgesproken plaats. Bij binnenkomst zat Greniers ‘entourage’, bestaande uit drie luid pratende dames, al op me te wachten. Met een lieve glimlach kreeg ik als welkomstgeschenk een opmerkelijk contract onder mijn neus geschoven, waarin allerlei eisen werden gesteld. Zo mocht ik het interview alleen in het afgesproken tijdschrift publiceren, moest ik de tekst (inclusief koppen, streamers en intro’s) vertalen in het Engels zodat ze het vóór publicatie konden lezen, moest ik ermee akkoord gaan dat ze elke letter konden wijzigen en moest ik alle rechten op mijn interview afstaan. Als zij het dus een goed interview vonden, konden ze mijn verhaal klakkeloos doorverkopen in andere landen zonder mij hiervoor een vergoeding schuldig te zijn.

Lees ook: OFF THE RECORD #9: ‘G#dverd*mme, wat ben je toch een draak!’

Last but not least zou een eventueel aangebrachte wijziging door een eindredacteur míjn verantwoording zijn en me zelfs op een boete komen te staan. ‘Wat gebeurt er als ik dit níet onderteken?’, vroeg ik. ‘Dan mag je helaas geen interview doen. Maar zie het als een formaliteit, er gebeurt eigenlijk nooit iets mee’, werd me verzekerd. ‘Vind je het dan goed dat ik het eerst nog even doorlees en het dan ná het interview ondertekend bij je inlever?’, wapperde ik met het contract. Ze knikte, weer met die gebeeldhouwde grijns. ‘Deal!’, zei ze.

Drie kwartier later leverde ik het 12-pagina’s tellende contract bij ze in. Keurig ondertekend door ‘Jan de Vries’ van de Bobo.