Wil jij Amsterdam vanaf 2030 zelf ervaren? Bezoek dan de expositie ‘Amsterdam 2030, by Polestar’ in de Polestar Space (Van Baerlestraat 2-4).

EEN SCHONERE LEEFOMGEVING VOOR AMSTERDAMMERS

Als de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente worden behaald, rijdt er straks alleen nog elektrisch vervoer binnen de bebouwde kom. Het bannen van benzine- en dieselauto’s en motoren moet leiden tot een schonere en gezondere leefomgeving voor de Amsterdammers. Een mooie uitdaging! Hoe zal de stad eruit zien als er meer ruimte is voor groen en recreatie? Verschillende stedelijk ontwerpers van One Architecture, VenhoevenCS en designer Max Tuinman zijn samen met het Zweedse automerk Polestar aan de slag gegaan. Allemaal delen ze hun eigen visie op een duurzamere, schonere stad in verschillende kunstinstallaties die alle zintuigen prikkelen.

MEER RUST EN RUIMTE

Zo zie je door het kunstwerk Reclaiming Space hoe het slimmer indelen van de beperkte ruimte en het verticaal parkeren er meer rust en ruimte wordt teruggebracht in een van de drukste straten van Amsterdam, de Overtoom. Maar ook de Stadhouderskade is een plek waar nu haastig verkeer de straat vult. Wat als vanaf 2030 alles vertraagt en verstilt door elektrische voertuigen, lagere snelheden, stillere banden, stiller asfalt en geluidsabsorberende beplanting in bermen? Dit zie en hoor je in het werk Sliding Doors. Hoor ritselende bladeren, fladderende vogels, voetstappen van hardlopers en het zachte geruis van fietsbanden. Geluiden die er altijd al zijn in de stad, maar nu nog overstemd worden door verkeer.

EEN WEB VAN RIVIEREN, GRACHTEN EN SLOTEN

Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren ontstaat er een prettigere leefomgeving zonder al die vervuiling. In The Breathing City zie je hoe de Prins Hendrikkade transformeert tot een biodiverse plek waar natuur en mens in elkaar verweven zijn. Je ziet groene gebieden vol met planten en dieren met daartussen een web van rivieren, grachten en sloten. Verandering in infrastructuur maakt ruimte vrij voor natuur als vitaal onderdeel van ons dagelijks stedelijk leven.

De openingstijden van ‘Amsterdam 2030, by Polestar’ vind je op www.polestar.com/nl/spaces/amsterdam

Foto Janus van den Eijnden