Social start-up Let’s do Goods maakt sokken, maar dat doen ze niet zomaar. Samen met kunstenaars uit daklozen communities ontwerpt Goods sokken, waarvan ze per verkocht paar een paar terug doneren aan deze communities. Sokken worden het minst gedoneerd, maar zijn juist het hardst nodig. Samen de wereld een beetje mooier maken op sokken, dat is de missie!

Wat gaan ze doen?

8 november 2020 is het zo ver! Dan lanceert Goods zijn Amsterdamse sok. Het aantal daklozen in Nederland en de rest van de wereld stijgt snel, Goods wil dit thema onder de aandacht brengen en de wereld samen een beetje mooier maken op onze sokken. Overal in Amsterdam hangen zij sokken op die je gewoon mee mag nemen of weg mag geven natuurlijk.
In samenwerking met Het Leger des Heils en Amsterdamse kunstenaar Andrzje Owczarek lanceert Let’s do Goods zijn Amsterdamse sok! Bloemen uit Amsterdam is het thema van kunstenaar Andrzej en staat synoniem voor het zorgen voor elkaar, een mooi thema in deze moeilijke tijd.  

Het probleem

In Nederland alleen al zijn 58.000 mensen afhankelijk van kleding inzameling. Door de huidige coronacrisis stijgt dit aantal fors. Deze groep heeft geen toegang tot iets vanzelfsprekends als een nieuw paar sokken. Het betreft hier niet alleen de dakloze man op een bankje in het park, maar juist een steeds groter groeiende groep alleenstaanden en complete gezinnen in verborgen armoede.

De oplossing

Goods doneert één paar sokken voor ieder paar wat verkocht wordt. Doneren is serious business en daarom werken zij samen met Het Leger des Heils en lokale hulpverleningsorganisaties. Samen zorgen ze ervoor dat de donaties daar terecht komen waar de impact het grootst is. Iedere maand lanceert het sokkenmerk een design uit een andere stad. Begonnen in Tilburg, is het nu de beurt aan Amsterdam, ook Breda, Utrecht en Groningen zitten op dit moment in de pijplijn.

Hun doelen:
  • Samen de wereld een beetje mooier maken op onze sokken
  • Kunstenaars van de straat een podium geven voor hun werk en verhaal
Hun visie:

Leuk natuurlijk een sok, maar volgens oprichter Niels Hermus staat deze vooral symbool voor de missie van Goods. ‘Welvaart en kansen in de wereld zijn oneerlijk verdeeld. Zelfs in het welvarende westen zijn er grote verschillen, wat voor de een vanzelfsprekend is, is dat voor een ander zeker niet. Goods wil de wereld samen mooier maken op sokken en tegelijkertijd mensen inspireren iets goeds voor een ander te doen. Een beladen en ambitieus doel natuurlijk volgens Niels “Maar juist door de sok hiervoor als symbool te gebruiken maken we het luchtiger.’

www.letsdogoods.com

 

Tekst Let’s do Goods, Boris van Leeuwen Foto’s Let’s do Goods