Op 19 maart 2023 komt Wicked Light uit, het nieuwe album van Legiana Collective, een jong folkcollectief met een focus op harmonische vocalen, poëtische verhalen en een sterke groove. De redactie van Mokum Magazine is fan!

Sinds mensenheugenis trekken troubadours al musicerend door het land, spelend op markten, bij trouwerijen, begrafenissen en feestelijke banketten. Folkmuziek is de muziek van het leven, al eeuwen gespeeld en vernieuwd door muzikanten die overal liederen oppikken en weer doorgeven. Legiana Collective staat stevig in die traditie en voegt nieuwe standards toe aan het repertoire, met een album dat luisteraars meeneemt op een reis langs vele folkstijlen én talen. Na een eerste album, dat hun sound smeedde, is Legiana Collective met hun tweede album Wicked Light klaar om een van de meest spannende en innovatieve folkbands van hun generatie te worden. Wicked Light bezingt de lichte en donkere kanten van het leven in symbolische verhalen over liefde, wraak, vrijheid, de zee, het woud en de dood.

Straatmuzikanten

De muzikanten van Legiana Collective speelden vier jaar geleden voor het eerst samen op straat en touren sindsdien door heel Europa, waar ze bij elk optreden een stampend volksfeest veroorzaken. De filosofie van de groep om samen te werken in een collectief zonder autoriteit of egoïsme, is terug te horen in de arrangementen van de nummers, waarin de timbres en texturen van negen stemmen en instrumenten harmonieus samenvloeien tot een geheel dat groter is dan de som der delen.

Over Legiana Collective

Legiana Collective is een bijzondere folkband. Met negen muzikanten, onder wie de Amsterdamse Annelies Jonkers, en hun akoestische instrumenten heeft de band een onnavolgbare groepsenergie. Hoewel Annelies nog altijd veel op straat speelt in Mokum maakt ze vol trots deel uit van dit collectief. De Legianas spelen met slechts één zaak voor ogen: dat hun publiek net zoveel plezier heeft als zijzelf. Luisteraars worden getroffen door de rauwe en onweerstaanbaar dansbare energie, gedragen door de ritmische sectie en betoverd door de sensuele en subtiel geharmoniseerde polyfonieën van het viervrouwelijke koor – misschien wel het kerninstrument van de band. Hun krachtige stemmen zingen poëtische verhalen uit Noord- en Oost-Europa, het Middellandse Zeegebied en de Amerika’s, wat bijdraagt aan het rijke, meertalige geluid dat Legiana Collective onderscheidt. Gevestigd in Nederland, maar actief in de hele wereld.

De release party vindt plaats op zaterdag 18 maart om 20:00 in Treehouse NDSM, Amsterdam. Check ook de website legianaband.wixsite.com

Foto’s Mirka Farabegoli