Deze maand moeten we (de onnavolgbare commentaren en oneliners van) de bijzondere Johan Cruijff alweer 5 jaar missen. Mokum Magazine spreekt met sportjournalisten en vrienden van Cruijff. Vandaag: Jack van Gelder.

‘Vragen naar een dierbare herinnering aan Johan Cruijff staat gelijk aan de vraag: wat is je favoriete plaat? Het zijn er zoveel, dat ik elk uur een ander antwoord zou geven. Een humoristische anekdote die me nu als eerste te binnen schiet, is dat Johan me ooit eens guitig aankeek en vroeg: ‘weet jij waarom ik altijd ingooide?’ Ik had natuurlijk geen idee, maar ik zag al aan zijn gezicht dat er een komische opmerking zou volgen. En ja hoor: ‘Dan was ik de enige die vrijstond!’

Mijn band met Cruijff was op zijn zachtst gezegd bijzonder. Jarenlang waren wij goed bevriend, maar we konden het ook fundamenteel met elkaar oneens zijn. Complimenteerde ik hem met een goede wedstrijd, dan schudde hij zijn hoofd en noemde hij het ‘de slechtste tot nu toe’. Merkte ik op dat ik het elftal weleens beter had zien spelen, zag Johan het weer anders en vatte hij het zelfs samen als ‘een perfecte wedstrijd’. En zo stonden wij altijd te strijden, maar ook te dollen met elkaar. Buiten het veld konden we het ook goed met elkaar vinden. Ik herinner me verjaardagen bij hem thuis, waarbij we in zijn tuin voetbalden met Van Basten en Van ’t Schip. En ik heb zelfs nog eens een keer FilmNet bij hem thuis aangesloten, omdat hij dat nog niet had.
Toch zijn er ook periodes geweest dat we minder goed met elkaar omgingen en het contact uiteindelijk zelfs verwaterde, wederom omdat ik het met bepaalde zaken écht oneens was. Zelf had ik niet zoveel moeite met zo’n flinke discussie. Ik kon daar goed mee omgaan, maar bij Johan was je al snel persona non grata als je hem niet naar de mond praatte. Het was een fabelachtige man, die ook heel eigenwijs en rancuneus kon zijn. Zo heb ik ooit nog eens voorgesteld om een afspraak met Louis van Gaal te arrangeren, met wie hij nooit door één deur heeft gekund. ‘Dat heeft helemaal geen zin. Ik kan net zo goed Russisch praten tegen die man, want hij begrijpt het toch niet’, zei hij toen.

Lees ook: Mart Smeets: ‘Johan was een buitengewoon sociaal mens’

Boven alles was Johan een bijzonder mens die de wereld heeft voorzien van een hoop tegeltjeswijsheden. Hij zag dingen die anderen niet zagen en zijn nalatenschap in de voetbalwereld is ontzettend groot. In de voetballerij heeft hij zoveel generaties opgevoed met zijn zienswijze. In de loop der jaren zijn er heel wat mutaties ontstaan, maar het is en blijft de Cruijff-visie. Tot op de dag van vandaag heeft hij als een soort Hare Krisha-achtig iemand wereldwijd zijn volgelingen weten te behouden met zijn filosofieën.

Of het ooit nog is goedgekomen tussen mij en Johan? Nee, ik heb hem op ’t laatst niet meer gesproken en dat heeft me best pijn gedaan. Hij stelde het op prijs dat ik hem op zijn verjaardag feliciteerde, maar daar bleef het bij. Het kan verkeren, zo luidt de welbekende zinspreuk van Bredero…’

Interview Martijn van Stuyvenberg