Eindelijk is het weer lente! En dat betekent: tijd voor de tuin. Volg deze checklist van Intratuin waar je de rest van de lente veel plezier aan zult beleven! 

Wat kan er de grond in?

Het is helaas nog te koud om met de moestuin te beginnen, maar in maart kun je de border een opknapbeurt geven. Intratuin Amsterdam raadt je aan om meteen wat perkgoed in de border te planten, want dat geeft je tuin weer kleur. Verder kunnen de meeste klimplanten – denk aan clematissen en jasmijnen – ook de volle grond in. Ook zijn er genoeg bollen die in maart de grond in kunnen. Let er wel goed op dat de vorst écht voorbij is. Dahlia en gladiolen bollen kunnen absoluut géén vorst aan! Wees hier dus voorzichtig mee.

Snoeien maar!

In maart kan er ook gesnoeid worden. Van de klimrozen snoei je de oude (donkergekleurde) takken. Verder kun je de pluimhortensia snoeien. Let er wel op dat je de bolhortensia niet snoeit, want die bloeit op tweejarig hout. De vlinderstruik mag ook rigoureus geknipt worden. Opnieuw luidt het advies dat je goed moet opletten dat de vorst voorbij is.

Het gazon

Zin om je gazon aan te pakken? Gebruik een verticuteerhark om het mos uit je gazon te trekken, zodat het gras ook weer kan ademen. Vanaf dan kun je het gazon weer iedere maand bemesten. Ook aan de kale plekken in je gazon valt wat te doen. Met graszaad geniet je binnen no time weer van een vol gazon. Verder kun je nu ook best wat bloemen zaaien. Deze trekken later, wanneer ze zijn opgekomen en bloeien, vlinders aan. Het zaaien van verschillende bloemen valt zeker te  overwegen. Het oogt natuurlijker en gezelliger dan een gazon zonder bloemetjes.

Vijvertips

Mocht je een vijver hebben, doe je er verstandig aan om deze na te kijken. Kijk allereerst even de waterpomp en de filters na. Het vuil moet van de bodem en de afgestorven delen van waterplanten moeten uit de vijver. Geef de vissen nog niet te veel eten, want dit zorgt voor algengroei. Vergeet ook niet om de waterhardheid te testen. De GH-waarde moet tussen de 8 en 12 liggen, de PH waarde tussen de 7 en 8 en de KH waarde tussen de 5 en de 8.

Vraag aan tuinman Timme

Beste Timme,

Ik had laatst een verhitte discussie met mijn vriend over het volgende: helpt het nou wel (mijn stelling) of níet (zijn stelling) om tegen planten te praten? Graag de mening van jou als professional.
Groetjes, Janine

‘Tja, Janine… Professional of niet: ik weet het ook niet zeker. Ik heb het even nagevraagd hier bij Intratuin Amsterdam, maar de meningen zijn verdeeld. De helft denkt dat het wel werkt en de andere helft denkt van niet. Wetenschappelijk gezien zou het maar zo kunnen zijn dat planten waar tegen gesproken wordt het beter doen, omdat er in de lucht die die persoon uitademt meer CO2 zit dan in de gewone lucht. En je weet: planten hebben koolstofdioxide nodig voor fotosynthese. Maar ik vraag me af of dat nou echt zó veel verschil maakt met een plant waar níet tegen wordt gepraat. Wel is het zo dat planten aandacht nodig hebben in de vorm van water geven, zorgen dat ze genoeg licht hebben, etc. Ik vermoed dat mensen die tegen hun planten praten daar meer op zullen letten, maar ook daar heb ik geen bewijzen van. Maar één ding weet ik wel zeker: het kan in elk geval geen kwaad!’