Van street art en kunst uit de 17e eeuw, tot de wereld van wetenschap en technologie: dit zijn acht bijzondere musea in verschillende wijken van de stad die een bezoek waard zijn.

STRAAT museum

NDSM-Plein 1

In het STRAAT museum krijgen street artists het podium dat ze verdienen, op canvassen zo groot als muren in een monumentale hal op de NDSM-werf. Zie hier beroemde werken, zoals de Super Nurse van FAKE, maar ook werk van opkomend talent dat de kans krijgt om in het museum zelf nog kunst te maken.

NEMO Science Museum

Oosterdok 2

NEMO is het grootste science museum van Nederland voor jong en oud. Laat je meenemen in de wereld van alledaagse dingen die toch heel bijzonder zijn en ontdek alles over wetenschap en technologie.

Museum Het Rembrandthuis

Jodenbreestraat 4

Waan je in de zeventiende eeuw en ontdek hoe Rembrandt van Rijn leefde. Bezoek zijn oude atelier waar hij zijn meesterwerken schilderde en bekijk de oude keuken en woonkamer in zijn voormalige huis.

Joods Historisch Museum

Nieuwe Amstelstraat 1

Bezoek het grootste synagogencomplex van Europa, dat bestaat uit vier voormalige Hoogduitse synagogen. Hier kwamen joden bijeen voor gebed, studie, om feesten te vieren en te herdenken. Sinds 1987 is het een modern museum over de geschiedenis en de cultuur van de joodse gemeenschap in Nederland. Voor kinderen is er ook het Joods Museum Junior.

Lees ook: Iamsterdam: 8 culturele parels in Amsterdam

Tropenmuseum

Linneausstraat 2

Ontmoet een breed scala aan culturen uit het heden en verleden in het Tropenmuseum. Het indrukwekkende rijksmonument waarin het museum gevestigd is, gelegen aan het Oosterpark, dateert uit 1926 en is een van de mooiste museumgebouwen van Nederland. In het Tropenmuseum Junior leren kinderen in een interactieve tentoonstelling alles over Suriname.

Museum Het Schip

Oostzaanstraat 45

In drie fabelachtige Amsterdamse School woningbouwcomplexen, ontworpen door architect Michel de Klerk, bevindt zich Museum Het Schip. Leer hier alles over de sociale, politieke en artistieke context van de expressionistische kunst- en architectuurstroming, De Amsterdamse School.

Van Eesteren Museum

Noordzijde 31

Het Van Eesteren Museum in Amsterdam Nieuw-West is een uniek museum over architect en stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren. Kom meer te weten over zijn revolutionaire plannen in het binnenmuseum, maak een wandeling met gids in het buitenmuseum en bezoek de in jaren ‘50 ingerichte museumwoning.

Imagine IC

Bijlmerplein 393

Imagine IC is een archief en een museum in het hart van de Bijlmer. Het documenteert, presenteert en bespreekt het dagelijkse leven in de buurt en de stad. Ontdek hoe hier het erfgoed van de stad én het land aangevuld wordt.

Nog meer musea ontdekken? Bekijk alle musea en tips op iamsterdam.nl/agenda.