De I Amsterdam letters zouden in eerste instantie terugkomen voor de verkiezingen, maar deze actie is alsnog geannuleerd. Even een recap van het gemeentelijke gehannes.

GroenLinks besloot vorig najaar de letters weg te halen, omdat deze voor individualisme in plaats van diversiteit stonden. Er ontstond hier veel ophef over en er werd zelfs een petitie gestart om het symbool te behouden. Dit heeft niet geholpen, de I Amsterdam letters waren definitief verwijderd van het Museumplein.

Ze komen terug!

Drie maanden later werd bekendgemaakt dat ze speciaal voor de verkiezingen werden teruggezet. Ook dit zorgde voor de nodige bombarie. Het zou de gemeente maar liefst €15.000 kosten en de VVD was hier niet van gediend. ‘Natuurlijk is een grote opkomst van groot belang. Maar het college lijkt de letters nu in te zetten voor een eigen verkiezingsstunt. Dat is ongepast’, aldus fractievoorzitter Marianne Poot in De Telegraaf.

Of nee toch niet…

En een week later is dit plan alweer geschrapt. De aanleiding is het schietincident in Utrecht zegt een woordvoerster van GroenLinks. Het plan met het hokje waar Femke Halsema haar stem zou uitbrengen is van de baan.

Tekst Boris van Leeuwen Foto Pixabay