Ineens was ze er weer: eind juni stond Esmée Denters (29) in een uitverkochte Melkweg. Hoe gaat het met de zangeres die lange tijd onlosmakelijk was verbonden met Justin Timberlake?

Hoe was het om weer eens in Amsterdam op te treden?

Heel tof! Ik woon nu alweer een aantal jaren in Londen, waar ik terechtkwam nadat ik in 2012 bij mijn platenlabel vertrok. Ik heb alle tijd genomen om zelfstandig te werken aan nieuwe muziek. Vorig jaar heb ik al een gedeelte daarvan uitgebracht en vanaf nu laat ik steeds meer van me horen. Het was heel spannend en leuk om weer op te treden in Nederland – en dan ook nog in de Melkweg, op dezelfde plek waar ik als jong meisje Alicia Keys zag.

Ook als Londenaar blijf je fan van onze mooie stad?

Zeker, mijn zus en een van mijn allerbeste vrienden wonen er, dus ik kom er regelmatig op bezoek. Amsterdam is een te gekke en gezellige stad. Elke keer als ik er ben, ontdek ik weer nieuwe hippe tentjes in de Negen Straatjes en als vegan valt er ook nog een hoop uit te proberen. De laatste keer ben ik bijvoorbeeld naar de Vegan Junk Food Bar geweest, waar ik al heel veel goede dingen over had gehoord.’ 

Je wordt nog steeds omschreven als de allereerste YouTube-ster. Hoe kijk jij daar tegenaan?

Je kan het je bijna niet meer voorstellen, maar toen ik ermee begon, werd YouTube nog niet door iedereen gebruikt. Vloggers waren er nog niet echt en voor mij was het vooral een muzikale uitlaadklep. Ik was gewoon een meisje dat een beetje aan het zingen was op haar slaapkamer en deed het allemaal puur voor de lol. Inmiddels wordt YouTube steeds professioneler en doelbewuster ingezet om iets te bereiken. Dat is mooi om te zien, maar soms mis ik de echtheid van iemand die alles durft te delen.

Hoe kijk je terug op je samenwerking met Justin Timberlake?

Daar ben ik heel trots op. Het was een leerzame ervaring die niemand meer van me afneemt, maar ik vind het fijn om nu alles zelf te kunnen bepalen. Een tijdlang was ik zoekende, totdat ik producer Shaun Reynolds ontmoette. Hij inspireerde me om een nieuwe start te maken.

Wat is het grootste verschil tussen de Esmée van toen en die van nu?

Destijds was ik nog heel erg op zoek naar wie ik was en wat ik wilde. Door de hele glamourwereld verloor ik de realiteit uit het oog. Ik werd geleefd, er werd me verteld wat ik aan moest trekken, hoe ik moest praten en wat ik moest antwoorden op bepaalde vragen. Ik had mensen om me heen die me behandelden als een artiest, terwijl ik er juist behoefte aan had om eens een eerlijke mening te horen. In de loop der jaren heb ik mezelf in alle rust verder ontwikkeld. Mijn muziek is persoonlijker en bevat meer inhoud en diepgang.

Interview Martijn van Stuyvenberg