Van der laan schreef voorwoord mokum magazine

Toen Mokum Magazine in 2014 precies een jaar bestond, vroegen we aan onze burgemeester of hij misschien tijd wilde vrijmaken in zijn overvolle agenda om een stukje te schrijven. Eberhard van der Laan nam meteen de pen ter hand om ons uitgebreid te feliciteren. Zowel per E-mail als per post ontvingen we zijn gesigneerde artikel, en jawel: ruim voor de deadline!

De heropening van het Rijksmuseum, de inhuldiging van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, het kampioenschap van Ajax: wat hebben we met zijn allen genoten van al die feesten die in onze mooie hoofdstad plaatsvonden. Waar anders dan in Amsterdam kan er zo een prachtig decor geboden worden om een goed feest te organi-seren? Toen ik net wilde overgaan tot de orde van de dag, hoorde ik dat Mokum Magazine ook een feestje heeft, want het tijdschrift bestaat inmiddels alweer een jaar.

Al bijna drie jaar ben ik de burgemeester van deze stad. Dat is een drukke baan, maar inhoudelijk ongelooflijk mooi om te mogen doen. Ik ben me ervan bewust dat Amsterdam van ons allemaal is en dat we eigenlijk allemaal de baas van de stad willen zijn. Soms moeten er echter maatregelen genomen worden die niet bij ons allemaal in de smaak vallen. Dat vind ik ook wel eens vervelend, maar dat hoort nu eenmaal bij mijn werk. En dan krijg ik soms brieven waarin staat: ‘zeg idioot, je denkt toch niet dat deze stad van jou is?’

Maar als we een feestje te vieren hebben, komt de kleinschaligheid van de hoofdstad weer naar voren. Lijkt alles weer vergeven en vergeten. Wordt iedereen uitgenodigd en zijn we allemaal welkom. Staat de zakenman naast de stratenmaker te lachen, juichen en staan ze ondertussen de draak te steken met de kastelein van de stamkroeg. Ook dat is Amsterdam: de stad waar we allemaal dezelfde kansen en mogelijkheden hebben, waar we in een half uurtje van Noord naar Zuid fietsen en waar menigeen het hart op de tong (en een klein hartje) heeft. Ik heb dan ook wel eens gezegd dat Amsterdam geen wereldstad maar een werelddorp is.

En in dit werelddorp werd vorig jaar een nieuw tijdschrift geboren. Met eigen financiële middelen gestart door de hoofdredacteuren Martijn van Stuyvenberg en Robert Plat. Twee enthousiaste en hardwerkende inwoners van Amsterdam, die zelfs in een economisch lastige tijd met Mokum Magazine het hoofd boven water wisten te houden met hun enthousiasme. Uiteraard juich ik dit soort initiatieven vanaf de zijlijn toe. Laat het u vooral inspireren om ook úw dromen waar te maken, of om juist nu dat ene project te starten dat al jaren door uw achterhoofd spookt. Zodat er in Amsterdam, het hele jaar door, altijd wel ergens een feestje te vieren valt.

Van harte gefeliciteerd, Mokum Magazine, 

Mr. E.E. van der Laan

Burgemeester van Amsterdam.