Mokum Magazine blikt terug op het afgelopen jaar en kijkt vooruit naar 2023 met de Amsterdamse tafelzuurkoning Oos Kesbeke.

Wat voor een jaar was het voor Kesbeke?

Oos: ‘Aan de ene kant heel goed, maar aan de andere kant was het zwaar. Ook wij hebben natuurlijk te maken met die idiote energieprijzen. Maar dat is niet het enige: de verkrijgbaarheid van grondstoffen is misschien nog wel een groter probleem. Glas, deksels ontvangen en het transport vanuit het buitenland is echt problematisch. Maar we draaien gelukkig nog steeds hartstikke lekker. De verkoop is prima.’

Wat ga je volgend jaar anders doen?

‘Niet zo heel veel, denk ik. Net als elke ondernemer zou ik best weleens bepaalde dingen anders willen doen, maar daar heb je niet altijd invloed op. Moeder Natuur bepaalt in mijn vak wat er uiteindelijk beschikbaar en mogelijk is.’

Wat zijn jouw goede voornemens?

‘We zijn alweer bezig met het bedenken van nieuwe producten. Volgend jaar hopen we daarmee te verrassen. We proberen in deze moeilijke tijd voornamelijk te behouden wat we hebben. Ik denk dat dat het beste is wat je kan doen. Om ergens te komen is al heel moeilijk, maar om er te blijven is vaak nog lastiger.’

Lees ook: Oos Kesbeke: ‘We leven in een stad met veel verschillende culturen en dat wil ik doorvoeren in onze producten’

Staat de nieuwe generatie Kesbeke al in de startblokken?

‘Jazeker! Volgend jaar zijn mijn twee kinderen ook voor een deel mede-eigenaar. In de toekomst nemen zij het van mij over, dat is ook voor henzelf het doel. Je hebt allerlei kreten en titels in de zakenwereld, maar ik heb een nieuwe bedacht. Op het visitekaartje van mijn oudste zoon staat DIO: Directeur In Opleiding.’

Wat is het lekkerste hapje met een Kesbeke augurk voor Oud & Nieuw?

‘Vroeger aten mensen vaak cervelaatworst, ham of leverworst met een augurk of een uitje. Ik noem het altijd Hollandse tapas. Die ouderwetse hapjes zie je nu weer terugkomen. Een goed stukje leverworst met een zoetzuur uitje is een sublieme smaakcombinatie.’

Meer weten? Kijk op www.kesbeke.nl