In het streven de overlast van toerisme terug te dringen, wil Amsterdam de B&B-sector aanpakken. Wethouder Ivens schiet met een kanon op een mug die niet eens steekt! B&B’s

  1. B&B houders bewaken de stad.

Wanneer iedereen op vakantie is, kiezen de B&B houders ervoor om hun B&B open te stellen. Voor hen is het seizoenswerk en tijdens de vakantie is het hoogseizoen. De B&B houders houden hun omgeving goed in de gaten wanneer veel Amsterdammers zelf op vakantie zijn, want ze zijn voor het behoud van hun gasten/inkomen niet gebaat bij overlast in het gebouw of omgeving.

  1. B&B houders laten de toeristen de verborgen parels zien.

Omdat de B&B gasten over het algemeen nieuwsgierig zijn naar locals en naar waar locals naartoe gaan, tippen de B&B houders hun gasten juist de verborgen parels en wijkjes in andere stadsdelen of buiten Amsterdam.

  1. B&B houders zorgen dat de toeristen zich meer verspreiden over de stadsdelen.

B&B’s zijn in alle stadsdelen te vinden. Dit heeft een economisch voordeel voor de stadsdelen en maakt het de stadsdelen aantrekkelijk om iets te ondernemen. B&B’s zijn in Amsterdam zeer verspreid: je vindt ze tot buiten de ring. Het overgrote gedeelte zit buiten het centrum.

  1. B&B houders zorgen voor duurzame en hoge kwaliteit toeristen.

Het is van de B&B gast voornamelijk een weloverwogen keuze om bij locals te logeren. Het zijn toeristen die met respect met de ruimte en de omgeving/buurt/stad omgaan. B&B houders vinden het stuk voor stuk superleuk om gasten te ontvangen, wegwijs in hun buurt te maken en Amsterdam stadsbreed te promoten. B&B gasten zijn gemiddeld vijftigers en eten en drinken ’s avonds het liefst in de buurt.

  1. B&B houders werken mee aan een mooie, vriendelijke en schone uitstraling van Amsterdam.

B&B houders willen een kwalitatief hoge klantenkring opbouwen. Ze willen het beste voor hun gasten. Daarom zorgen ze met een deel van de B&B inkomsten dat hun leefomgeving er binnen maar ook buiten zo aantrekkelijk mogelijk uitziet. Voor de gevel van de B&B’s staan vaak bloembakken en in de straat rapen de B&B houders zwerfafval op en vegen de stoep.

Lees ook: Halse-moe

  1. B&B’s opdoeken levert de stad geen woningen op.

Door B&B’s op te doeken krijg je er geen woonruimte bij. Een B&B in Amsterdam zit altijd in het huis waar de B&B houder zelf woont. Zo niet, dan is dat illegaal.

  1. B&B houders zijn kleine ondernemers en bieden weerstand tegen grootkapitaal.

Méér B&B’s in Amsterdam zorgen ervoor dat er minder gebouwen naar grote beleggers of speculanten hoeven te gaan. Zelfs de huidige B&B’s kunnen met gemak het groeiend toerisme van de komende jaren opvangen, daar is geen uitbreiding van hotelkamers voor nodig.

  1. B&B houders zijn Amsterdammers die de inkomsten hard nodig hebben.

De drie belangrijkste overwegingen om een B&B te beginnen zijn 1) financiële nood, 2) niet willen verhuizen als je partner is overleden of je kinderen de deur uit zijn (er is namelijk niet iets terug te vinden in Amterdam) en 3) het trotse gevoel voor jezelf te kunnen zorgen als je te oud voor de arbeidsmarkt bent of geen buitenshuis werkende ouder met jonge kinderen wilt zijn.

  1. B&B houders zijn altijd bereikbaar voor hun gasten.

Een B&B houder is zelf aanwezig, of heeft een co-host die direct reageert als een gast of buur hem nodig heeft.

  1. B&B houders voorkomen dat Amsterdam een tweede Venetië wordt.

Het sluiten van B&B’s in de stad betekent dat er nog meer Amsterdammers de stad moeten verlaten (geen inkomsten – huis verkopen – geen vervangende woonruimte). Vastgoed gaat naar voornamelijk niet-Amsterdammers/investeerders/grootkapitaal. Oorspronkelijke bevolking verdwijnt. ’s Avonds is het grotendeels uitgestorven. Overdag komen de toeristen van cruiseschepen, dagjesmensen en de grote massa hotels gelegen nabij de ring.

Foto Kklerks